MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI: Pravoslavni vernici danas slave Božić

tucindan-bozic
Foto: Wikimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Božić, dan rođenja Isusa Hrista

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Božić, dan rođenja Isusa Hrista.

Božić slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. Pored Srpske pravoslavne crkve (SPC), između ostalih, to su i ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora.

Vernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik koji se slavi tri dana.

Božić je u Srbiji od jula 2001. godine i jednodnevni državni praznik.

Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući i u crkvama. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent pećine u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.

Ljudi se na Božić pozdravljaju sa „Hristos se rodi“, a odgovor je „Vaistinu se rodi“.

Patrijarh SPC Irinej je u Božićnoj poslanici pozvao svu duhovnu decu u otadžbini i rasejanju da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića.

„Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolevku, koju je veliki Njegoš nazvao ‘grdnim sudilištem'“, naveo je Irinej i poželeo da od ovog Božića oživi Srbija i porodice ispuni radost i dečija igra.

„U ove blagoslovene božićne dane molimo se Gospodu, Caru mira da ugasi neprijateljstva među narodima, da spase ljude Svoje širom sveta i da bude milostiv svima nama“, rekao je Irinej.

 

(novosti.rs/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close