Ministarstvo odbrane Srbije: Ako zatreba, spremni smo da vratimo OBAVEZAN VOJNI ROK

vojska-srbije-promo
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije / Promo

Ako Skupština odluči, bićemo spremni da vratimo obavezu služenja vojnog roka, kažu za Telegraf u Ministarstvu odbrane

Broj dobrovoljaca nije dovoljan da bi održao kvalitet vojne spreme. Zbog toga, Švedska od 2018. godine ponovo uvodi obavezno služenje vojnog roka, osam godina posle njegovog ukidanja.

Ta skandinavska zemlja, koja nije iskusila nikakav oružani sukob na svojoj teritoriji unazad dva veka, vojnu obavezu je ukinula 2010. godine, ocenivši da to nije dobar način stvaranja moderne vojske. Nova politika zahvatiće švedske mladiće rođene nakon 1999. godine, a očekuje se da će u vojsku nakon 2018. svake godine biti pozvano oko 4.000 mladića.

Imajući u vidu migrantsku krizu i celokupnu situaciju u regionu Zapadnog Balkana, ali i činjenicu da je u zemljama regiona, pre svega Hrvatskoj i Makedoniji, najavljeno moguće vraćanje obaveznog služenja vojske, pitali smo srpsko Ministarstvo odbrane da li i kod nas može doći do vraćanje vojne obaveze, kao što je slučaj sa Švedskom.

U Ministarstvu su za Telegraf istakli da oni sa Vojskom Srbije neprekidno prate razvoj situacije i stanje bezbednosti u regionu i svetu. Kažu da su u potpunosti spremni da ispune sve tri misije koje im je država poverila, da zaštite teritoriju i da garantuju mir i bezbednost građanima Republike Srbije.

vojska-srbije
Foto: FoNet/ Vojska Srbije

– Koncept profesionalne vojske za sada zadovoljava sve potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ali ukoliko Narodna skupština donese odluku o ponovnom vraćanju obaveze služenja vojnog roka mi ćemo biti spremni da takvu odluku sprovedemo u delo – rekao je Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

 

Podsećamo, odlukom Narodne skupštine Republike Srbije, od 1. januara 2011. godine obustavljena je obaveza služenja vojnog roka i od tada svi momci i devojke koji žele da služe vojni rok sa oružjem, to mogu uraditi po principu dobrovoljnosti.

(Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close