Ministar Gašić: NATO nije odobrio formiranje „Vojske Kosova“

Gasic-Bratislav

NATO nije zvanično odobrio formiranje takozvane Vojske Kosova, izjavio je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Gašić je u izjavi za današnji „Blic“ rekao da se tome protive države članice Alijanse koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što i sprečava da takozvano Kosovo razvije partnerske odnose sa NATO.

„U ovom trenutku institucije NATO imaju savetodavnu ulogu i pružaju pomoć u razvijanju sposobnosti u važećem mandatu za tzv. Kosovske snage bezbednosti, koje su ograničene na razminiravanje i pomoć vanrednim situacijama“, rekao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, postoje pisane garancije da „KSB“ neće biti angažovan na prostoru severa Kosova.

„Ta uverevanja sam dobio kako od svih visokih zvaničnika NATO sa kojima sam vodio razgovore, tako i na svim bilateralnim susretima sa zvaničnicima država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM“, rekao je Gašić.

Ministar odbrane kaže da se izjava Hašima Tačija da je „NATO odobrio formiranje Vojske Kosova“ može tumačiti isključivo u dnevno-političke potrebe, kako bi se u drugi plan stavili problemi koje ima Priština u predstavljanju javnosti nedavno potpisanih sporazuma u Briselu, kojima se, između ostalog, formira Zajednica srpskih opština, kao i katastrofalna ekonomska situacija i velika stopa nezaposlenosti.

(b92)