Marko Đurić: Uhapšeni Srbi zaposleni na Brezovici, tražim hitnu sednicu Vlade!

Marko Djurić

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju izjavio da su specijalne snage kosovske policije uhapsile 15 radnika srpske nacionalnosti koji su zaposleni u Nacionalnom parku „Šara“

BRISEL – Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će zatražiti hitnu vanrednu sednicu Vlade Srbije povodom hapšenja srpskih radnika zaposlenih u Nacionalnom parku Šara i da se izjasni o pritiscima kojima je Srbija izložena i pokušajima da se promeni ishod i tok dijaloga sa Prištinom.

Đurić je novinarima u Briselu rekao da su jutros oko 10 sati do zuba naoružane jedinice ROSU Kosovske policije upale su u Nacionalni park Šara i uhapsile sve koje su zatekli – 15 radnika i direktorku. Kako je rekao, oni su odvedeni u Uroševac, gde su trenutno zadržani.

To je grub napad na osnovna prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, grubo gaženje svega što smo u proteklom periodu u dijalogu postigli, provokacija protiv cele Srbije i pokušaj ponižavanja našeg naroda, rekao je on.

Prema rečima Đurića, jasno da je na delu pokušaj da se Srbiji nasilno nametne prihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„Zatražiću od predsednika Vlade hitno vanrednu sednicu Vlade, jer neophodno da se Vlada Srbije hitno izjasni o pritiscima kojima je Srbija izložena i pokušajima da se promeni kartakter i tok dijaloga, da se Srbiji ‘na mala vrata’ nametne prihvatanje onog što je Priština zacrtala“, izjavio je Đurić.

On je poručio u Briselu da Srbija ne sme i neće da ćuti pred nastojanjem da joj se otme kulturna baština.

Đurić je rekao i da je predstavnicima EU preneo informacije o najnovijim dešavanjima napada na Srbe i oko inicijative za UNESCO.

(novosti.rs)