Marko Đurić: „Predložiću hitnu sednicu SB UN o otimanju srpske imovine“

marko-đurić
Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da će predložiti Vladi Srbije da zatraži hitnu sednicu SB UN o otimanju srpske imovine i kršenju rezolucije 1244.

Đurić je na konferenciji za novinare, povodom usvajanja Zakona o Trepči u kosovskoj skupštini, rekao i da je odluka privremenih institucija u Prištini o konfiskovanju Rudarsko-metalurškog kombinata Trepča nije važeća za Vladu, privredne subjekte i građana Srbije.

On je najavio da će Vladi Srbije predložiti da u ponedeljak zatraži hitnu sednicu SB UN o otimanju srpske imovine i kršenju rezolucije 12 44 na kojoj počiva mir i stabilnost u regionu.
„Ako o tome ne žele da razgovaraju u Briselu, moraće da se razgovara u UN“, rekao je Đurić.

„Trepča je temelj našeg postojanja na Kosovu i Metohiji, porucio je direktor Kancelarije za KiM i istakao da je odluka privremenih institucija u Prištini o konfiskaciji Trepče“ nevažeca za Vladu Republike Srbije.
On je istakao i da odluka prištinskih vlasti o Trepči predstavlja pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.
„Odluka je nevažeca i ne proizvodi pravna dejstva, ni posledice kada je rec o radno-pravnim odnosima, dužnicko-poverilackim odnosima i drugim obligacionim odnosima koje kombinat ima“, rekao je Đuric.
„To je udar na pravo naroda da postoji na jednom području, jer „Trepča“ je temelj našeg postojanja na KiM“, rekao je direktor Kancelarije.
On je naglasio da će predložiti Vladi Srbije da odluka Prištine bude poništena i da se ministarstvima i srugim institucijama naloži da osiguraju imovinu, bezbednost i opstanak ljudi koji zavise od „Trepče“.
Kosovski parlament usvojio je noćas u drugom čitanju zakon o „Trepči“.
Od 93 prisutna poslanika 79 je glasalo za, 14 je bilo uzdržano. Poslanici Srpske liste napustili su skupštinsku salu nakon usvajanja nacrta zakona.

(B92, Tanjug)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close