Jelena Milić napustila emisiju tokom rasprave sa premijerom Vučićem

vučić-pink
Printskrin: TV Pink

„Smetaju im freske ili crveno-plavo-bela trobojka ili to što je Kosovo Srbija?“

Premijer Aleksandar Vučić gostuje večeras na televiziji Pink u specijalnoj emisiji povodom jučerašnjeg otkazanog putovanja prvog putničkog voza od Beograda do Kosovske Mitrovice.

U specijalnoj emisiji koju vodi Jovana Joksimović, pored premijera gostuje i novinar Milomir Marić i direktorka Centra za evroatlantske studije i glavna NATO lobistkinja u Srbiji Jelena Milić.

Prema rečima premijera, on je tokom jučerašnjeg dana oko četiri sata ujutru saznao da se na Kosovu spremaju neredi i istakao da je grupisanje albanskih snaga bilo protiv svih međunarodnih dogovora. Premijer Srbije je rekao da je jedinica KPS poslata mimo dogovora sa Briselom iz najortodoksnije albanske sredine u čisto srpsku sredinu. Kako je dodao, sa NATO i EU je dogovoreno da Albanci kada šalju silu na sever Kosova moraju da imaju saglasnost NATO i lokalnih Srba.

Vučić navodi da je kosovska vlast u tom trenutku poslala jedinicu u čisto srpsku opštinu, da su oni došli u Donje Jarinje gde uopšte nema Albanaca.

– Oni zaposedaju železničku stanicu da zaustave voz. Tači i Mustafa izlaze sa njihove sednice i kažu da se voz zaustavi po svaku cenu. Oni su došli sa dugim cevima – ističe Vučić.

VUČIĆ O IZGLEDU VOZA

On je na pitanje novinarke rekao da nije bilo nikakve provokacije kada je u pitanju izgled voza.

Kome smetaju freske ili srpska trobojka ili pak to što je Kosovo Srbija, meni tu ništa ne smeta. Hoću da građani znaju da je to bio običan voz, nikakav tenk niti oklopno vozilo, time niko nije bio vređan već su tim vozom trebale da se voze majke sa decom i obični građani – rekao je Vučić i napomenuo da mu je smešno to što je izgled voza Albancima delovao kao provokacija.

– Neko mora da kaže stanite i nemojte da provocirate sukobe. Ja iskreno nisam znao kako taj voz izgleda, ali i kad sam saznao prigovorio sam Marku Đuriću (direktor Kamcelarije za KIM). Meni je smešno što je njima izgled voza bio provokacija i krivo mi je što mi Srbi imamo usađen osećaj krivice na kome stalno insistiramo – rekao je on.

Vučić je u emisiji na Televiziji Pink istakao da je neko tražio dovoljan razlog da započne sukobe ba severu Kosova, koji su umalo izbegnuti.

– Mogli smo taj voz da proguramo do Kosovske i Mitrovice, ali to nije naš interes. Bilo bi mrtvih na sve strane. Inicdent je sprečen samo zbog naše spremnosti – rekao je on.

“Promotivni” voz, koji je u subotu 14. januara posle 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški od 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto posle 20.30 sati.

MILIĆ NAPALA VUČIĆA I PINK

vučić-marić
Foto: TV Pink

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije negodovala je zbog odnosa pojedinih medija prema civilnom društvu i rekla da je negodovala zbog odnosa pojedinih medija prema civilnom društvu. Ona je navela da je njena nevladina organizacija meta konstantnih napada televizije Pink i lista Informer, a potom je upitala premijera Vučića zašto je ona došla u emisiju, kao i da Vučić svojim konferencijama tim medijima daje legitimitet.

Prema njenim rečima, Pink i Informer krše zakon, a Vučić je naveo da “mu ne pada na pamet da se meša u rad medija, jer su mediji u ovoj zemlji slobodni”, nakon čega je voditeljka pokušala da je vrati na temu emisije.

Milić je ocenila da je zabrinjavajuće to što premijer nije znao za izgled voza, te dodao da zloupotrebljena priča o ugrožavanju slobode kretanja, jer se mnogo manje sitnice detaljnije dogovaraju – poput tablica na Kosovu i Metohiji.

Vučić je zatim naveo kako se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem nije sastao i da nije imao zakazan sastanak s njim. Takođe, izneo je niz pohvala na račun direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, ali je naveo da jon ima “uzavrelu strast”, da je još mlad i da on mora često da mu govori da se zaustavi. 

MARIĆ  I VUČIĆ O HAPŠENJU HARADINAJA

Novinar Milomir Marić naveo je da je čudno je šta se sve ovih dana dešava, počevši od hapšenja Ramuša Haradinaja, spekulacija oko posete predsednika Nikolića Kosovu, pa sve do putničkog voza.

Govoreći o slučaju Haradinaj Vučić je naveo da ukoliko Srbija goni one koji su počinili zločine u Srebrenici, “jer neko ko je ubijao hicem u potiljak i klao nije lice Srbije”, isto tako će i Ramuš Haradinaj biti gonjen, a za njegove zločine postoje “strašni dokazi”.

– Hradinaja treba da goni Srbija, zločini su počinjeni u Srbiji, nad Srbima. Srbija od toga ne sme da odustane – rekao je on. Kako je dodao, ako neće da goni ratne zločine Srbija ne postoji kao država, a niko ko je počinio ratne zločine neće biti zaštićen.

Haradinaj je uhapšen 4. januara po nalogu Srbije iz 2005. zbog sumnje da je 1998. i 1999. počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima. Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Premijer je istakao da je o sinoćnjim događajima u Donjem Jarinju do sada razgovarao sa Federikom Mogerini i najavio da će u utorak u Davosu imati bilateralne susrete sa premijerom Kine Si Đipingom, potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i novom predsedicom Švajcarske Doris Leutard. Predsednik Vlade Srbije veruje će da će imati bilateralni susret i sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, kao I sa drugim zvaničnicima.

ŽELJA I MUDROST SAČUVALA MIR NA KIM

Premijer Vučić je uveren da su svi, EU i NATO, znali šta će se dogoditi, ali da nisu regovali. On je ocenio je za sve što se dešavalo u subotu odgovorna i međunarodna zajednica “koja je jednim delom ćutala, a jednim podržavala”.

– “Ponosan sam i srećan što smo sačuvali mir i nemam problem sa tim, samo ponavljam da neću dozvoliti da Srbi za sve budu krivi – rekao je Vučić iako, kako kaže, razni misle da su održali Srbima lekciju.

JELENA MILIĆ NAPUSTILA EMISIJU

jelena-studio
Foto: TV Pink

Odgovarajući na tvrdnje Jelene Milić da troje radikala treba izručiti Haškom tribunalu, Vučić je rekao da lično smatra da je sudija i pravno i moralno doneo ispravnu odluku da nisu stvoreni uslovi za izručenje.

– Kao predsednik vlade sam u obavezi da poštujem svaku odluku koju sud donese – dodao je premijer.

Jelena Milić napustila je emisiju na televiziji Pink posle žustre rasprave sa premijerom. Prema rečima učesnika emisije, ona je još pre početka emitovanja najavila da postoji velika mogućnost da će to uraditi.

 

(Telegraf.rs)

1 komentar na Jelena Milić napustila emisiju tokom rasprave sa premijerom Vučićem

  1. ….postala je moda….napustiti emisiju….niko ne garantuje da će tema emisije odgovarati svakome pa i sam tok iste….pravi novinar mora da ostane do kraja i brani svoj stav ukoliko je u njega siguran, ukoliko nije, trebalo je možda da umesto gdje Milić dodje drugi novinar manje osetljiv na direktna sučeljavanja…

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close