HAŠKI TRIBUNAL: Tužilaštvo traži DOŽIVOTNU kaznu zatvora za generala RATKA MLADIĆA (VIDEO)

ratko-mladic
Foto: Reuters

HAG – Tužioci na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom zatražili su danas doživotnu kaznu zatvora za generala VRS Ratka Mladića.

Oni su tvrdili danas, u završnoj reči, da je „Mladić sa svojom vojskom terorisao stanovištvo Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada“.

 

Tužilac Adam Veber rekao je da je, tokom tri i po ratne godine, Vojska Republike Srpske otvarala na Sarajevo neselektivnu artiljerijsku vatru i civile gađala iz snajpera.Kao dokaz da je Mladić naređivao i odobravao te napade, tužilac je u sudnici pustio snimak presretnutog razgovora iz maja 1992. u kojem Mladić naređuje artiljerijsku vatru na naselja Velešići i Pofalići „jer tamo nema mnogo Srba“.

Na tvrdnju odbrane da je Mladić zabranio „ofanzivnu vatru“ i „napade na civile“, tužilac je, prikazujući naređenja, ukazao da je general naznačio „bez mog odobrenja“. „To nije isto što i zabrana“, ocenio je tužilac.

Nalaz veštaka Zorice Subotić: Dve eksplozije na pijaci Markale izazvale podmetnute mine

Nalaz balističkog veštaka odbrane Zorice Subotić da su dve eksplozije na pijaci Markale izazvale podmetnute mine, tužilac je odbacio kao „teoriju zavere“.

Nelogičnosti nije manjkalo

U nastavku iznošenja završnih reči na suđenju generalu Ratku Mladiću, tužioci su pobijali tvrdnje odbrane da je Mladić štitio nesrpsko stanovništvo i kažnjavao počinioce zločina. Nelogičnosti nije manjkalo. Pokušavajući da pobije tvrdnje generalove odbrane da je u opštini Sanski Most tokom rata ostalo da živi oko 3.000 nesrba, tužilac Haškog tribunala Traldi izneo je podatak da ih je pre sukoba bilo 28.000.

Generalu Mladiću zabranjena gestikulacija?!

Traldi je odbacio tvrdnju odbrane da je general Mladić nastojao da kazni počinioce zločina, te naglasio da general nije kažnjavao, nego unapređivao podređene koji su počinili zločine. Generalu Mladiću je tokom iznošenja završnih reči haških tužilaca zabranjena čak i gestikulacija, a opomenu je izneo predsedavajući sudija Haškog tibunala Alfonso Ori. Haške sudije juče su odbile još jedan hitan zahtev Mladićeve odbrane za obustavu postupka.

Završne reči

Tužilaštvo danas završava iznošenje završne reči, a tim odbrane će izneti svoje argumente, počevši od 9. decembra, a zaključno sa 12. i 13. decembrom. Svaka strana će imati po sat i po za odgovor u četvrtak, 15. decembra, najavljeno je ranije iz tribunala u Hagu.Odbrana i tužilaštvo su krajem oktobra da podneli pisane podneske završne reči.Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine.On je godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

 

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(Tanjug/RTVBN/Kurir.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close