„Gorenje“ kupuju Japanci ? „Panasonik“ zainteresovan za kontrolni udeo!

Gorenje
Foto: Novosti.rs

„Panasonik“ zainteresovan za kontrolni udeo u slovenačkom proizvođaču kućnih aparata. Ovom operacijom bi dobili i fabrike u Srbiji, u Staroj Pazovi, Valjevu i Zaječaru

JAPANSKA korporacija „Panasonik“ zainteresovana je za preuzimanje
slovenačkog „Gorenja“! To znači da bi i proizvodni pogoni kućnih aparata „Gorenja“ u Srbiji, u Valjevu, Staroj Pazovi i Zaječaru, prešli u ruke svetskog lidera na polju zabavne elektronike, koji već radi u našoj zemlji – u Svilajncu ima fabriku komponenti za električnu rasvetu. Ukoliko dođe do spajanja dve kompanije, aparati za domaćinstvo proizvedeni u Srbiji mogli bi da se nađu u prodajnoj mreži „Panasonika“ širom sveta, ali da dobiju i najsavremenije tehnologije.

U toku je takozvano dubinsko snimanje poslovanja slovenačkog giganta, a onda će Japanci imati mogućnost da povećaju svoj udeo, ako se za to odluče. „Panasonik“ je još prošlog meseca počeo sa „dju dilidžens“ analizom poslovanja „Gorenja“, sa namerom da u budućem periodu poveća svoj udeo u vlasništvu, a u dogledno vreme preuzme i čitavu „Gorenje“ grupu.

Predsednik i generalni direktor „Gorenja“ Franjo Bobinac kaže za „Novosti“ da bi analiza poslovanja slovenačke kompanije trebalo da se obavi do kraja meseca. Međutim, kako kaže, u ovom trenutku ne može da potvrdi kakav će ishod biti, niti kada bi i kako ceo postupak mogao da se okonča.

– Radimo sa „Panasonikom“ već tri godine i svake godine udvostručimo promet sa njima – dodaje Bobinac. – To je značajan partner koji je došao kod nas i rekao da bi želeo da raste zajedno sa nama u Evropi, jer oni na našem kontinentu nemaju sopstvenu proizvodnju velikih kućnih aparata, što je „kor“ biznis u našem poslu. Ali ni jaku ekipu u pojedinim zemljama za prodaju. Oni su, recimo, lideri u domenu zabavne elektronike, rade najsavršenije televizore, imaju sjajnu LED tehnologiju… Vidimo u tom mogućem spajanju mnogo sinergija.

Bobinac smatra da bi pripajanje sa tom japanskom kompanijom za „Gorenje“ bilo prilika za razvoj i rast čitave grupe, bržu proizvodnju. To je dobro za Sloveniju, ceo region, a time i za srpsku privredu, jer je ta slovenačka kompanija prepoznata u ovom delu Evrope „kao domaća“.

– Jasno je, dakle, ukoliko bi došlo do tog partnerstva, da bi to značilo rast proizvodnje čitave grupe, a time i otvaranje više radnih mesta – objašnjava Bobinac. – Buduća uloga „Gorenja“ u okviru „Panasonik grupe“, ukoliko dođe do udruživanja dveju kompanija je već unapred definisana, ali o tim detaljima ne bih mogao sada da govorim. Jedno je sigurno, brend „gorenje“ ne bi menjao ime.

„Panasonik“ je, inače, 2013. ušao u „Gorenje“, kada je u proizvođaču bele tehnike iz Velenja stekao 10,74 odsto udela, da bi potom prošle godine dokupio 1,2 odsto kompanije.

 

VEĆI PRIHODI KOMPANIJA „Gorenje“ beleži vrlo dobre poslovne rezultate. Tako je u prvoj polovini godine zabeležen rast kompanije za osam odsto, a ako se uračunaju kursne razlike, to je 5,6 odsto, što je takođe značajan rast. – Ove godine mi smo u rastu, najviše u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, Rusiji, Australiji, Nemačkoj, uglavnom u svim segmentima, a najviše na premijum aparatima koji imaju neke više funkcije – kažu u „Gorenju“. – Operativna dobit porasla je za 55 odsto i u ovom periodu ostvarili smo 2,1 milion evra čiste dobiti.

(novosti.rs)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close