General ruske avijacije Viktor Bondarjev: „Mig 35“ će gađati laserom

svet-mig35
Foto: Novosti.rs

Ruska armija namerava da zameni sve lake lovce, tvrdi general avijacije Viktor Bondarjev. Ovih dana počela letačka testiranja, a prve veće kupovine slede od 2019. godine

MOSKVA – OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKA armija namerava da sve lake lovce u bližoj budućnosti zameni avionima „mig 35“, najmodernijim i najboljim vojnim avionima iz „porodice MiG“. Ovih dana su počela letačka ispitivanja, a planirano je da veće kupovine startuju 2019. godine, saopštio je general avijacije Viktor Bondarjev.

To je avion koji je napravljen na osnovi „miga 29“, a sad će imati novi radar „žuk-A“, kao i novo naoružanje, uključujući i lasersko, pa se smatra avionom četvrte generacije s još dva plusa. To znači da mu malo manjka da bude avion najnovije, pete generacije. On može da prati od deset do 30 ciljeva u vazduhu i da, istovremeno, gađa šest ciljeva na razdaljini od 130 kilometara.

Glavna razlika između „mig 35“ i prethodnika „miga 29“ jeste u radioelektronskim uređajima i mogućnostima primene novog pokolenja oružja. On će moći da prima gorivo u vazduhu. Taj univerzalni laki lovac može ne samo da se efikasno bori u vazduhu nego i da precizno gađa ciljeve na zemlji i moru. U Moskvi sa gordošću ističu da su sve komponente novog aviona napravljene u ruskim fabrikama. Povećan mu je domet letenja zbog povećanih rezervoara za gorivo.

Nije tajna da je „mig 35“ izgubio na tenderu u Indiji 2011. godine, gde su planirali da kupe 126 takvih aviona. Vrednost posla bila je veća od deset milijardi dolara. Prema informacijama ruskih eksperata, takav avion „mig 35“ košta oko milijardu rubalja, ili oko 15 miliona evra.

U Moskvi kažu da su prevagnuli politički razlozi, dok Indijci tvrde da radar novog aviona nije mogao da prepozna cilj na razdaljini koja je bila određena tenderom, a ni njegov motor RD33MK nije imao potrebnu snagu.

Putin ocenjuje da novi avion ima veliki izvozni potencijal, jer njegovog predhodnika „mig 29“ koristi više od 30 zemalja. Novi „mig“ je počeo da se pravi početkom 2000. godine, a prvi put je izašao na pistu 2007. Već 2010. godine, napravljena su tri prototipa „miga 35“, koja su učestvovala na mnogim izložbama. Zahvaljujući motoru, ovaj avion može naglo da menja pravac letenja. Na spoljnim nosačima može da nosi devet raketa i avionskih bombi.

DVA MOTORA ZA BEZBEDNOST

Prvi put, „mig 35“ je poleteo u novembru 2016. godine sa aerodroma „Žukovsk“ u Podmoskovlju. Početak letačkih ispitivanja „miga 35“ 26. januara pratio je preko video-veze predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je rekao da se nada da će tom vrstom aviona biti ojačana ruska borbena avijacija. Ruski vojni ekspert Viktor Murahovski ističe da se „mig 35“ razlikuje od svojih konkurenata američkog F-16 i francuskog „rafala“ po tome što ruski ima dva motora, što omogućava sletanje i poletanje i u slučaju da je jedan motor oštećen. Murahovski objašnjava da ruski „mig 35“ sada može da nosi 30 odsto više oružja od predhodnika „miga 29“. Novi avion „mig 35“ radiće se i u varijanti za palubnu avijaciju.

 

(Vesti-info.rs/novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close