Federika Mogerini: EU bi mogla da se raspadne…

FEDERIKA

Evropska unija mogla bi da se raspadne ako na migrantsku krizu ne odgovori kolektivno i sa instrumentima kojima raspolaže.

To je upozorila je šefica diplomatije Unije Federika Mogerini u intervjuu objavljenom u italijanskom dnevniku „Il sole 24 Ore“.

“Ukoliko se Evropljani zadovolje nacionalnim odgovorima na evropsku pojavu kriza će se pogoršati, sa lančanim reakcijama javnog mnjenja i nacionalnih vlada, ako ne upotrebimo instrumente na visini (tog zadatka)“, rekla je Mogerini koja je i potpredsednica Evropske komisije.

„Bez tih instrumenata postoji rizik od raspada“, rekla je ona i dodala da to važi i u obrnutom smeru, ako se primene instrumenti Unije „napraviće se skok ka integraciji“ migranata.

Da bi kontrolisala priliv migranata Austrija je najavila mere obezbeđenja granice sa Slovenijom, moguće i izgradnju ograde, što bi bila prva ograda u okviru Šengen zone, slobodnog kretanja.

U telefonskom razgovoru sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, austrijski kancelar Verner Fajman je rekao da „ogradama nema mesta u Evropi“, ali nije objasnio kakve su namere austrijske vlade oko obezbeđenja granica te zemlje.

(b92.net)