DUNAV JE U SRBIJI „OKOVAN“ LEDOM: Prete li nam opet katastrofalne poplave?

dunav-led
Foto: Tanjug

Da li zbog velike količine leda može doći do izlivanja reka?

Strah od leda na rekama ne jenjava, naročito kada se zamisli najgori mogući scenario, a to je nagomilavanje leda usled razbijanja, nakon čega bi se mogao podići nivo reka i doći do izlivanja. Međutim, prema rečima stručnjaka, ovo nije realno, jer su vodostaji na našim rekam izuzetno niski.

Zvonimir Kocić, glavni inženjer za zaštitu voda u JVP „Srbijavode“ za portal SrbijaDanas.com kaže da ne postoji nepovoljna hidrološka situacija koja bi dovela do mogućih izlivanja reka i poplava:

– Prati se stanje na slivovima. Teoretski, ukoliko postoji velika količina snežnih naslaga, a sneg je „vlažan“ onda usled otapanja dolazi do poplava – objasnio je on i dodao da takvog snega nema ni u Evropi, a ni kod nas, tako da apsolutno ne postoji opasnost od eventualnih poplava.

Duž Dunava postoji redovna odbrana od poplava i kritično bi bilo samo ukoliko se probije ta linija. Prema rečima inžinjera Kocića, vodostaj na našim rekama je nekoliko metara ispod takvih odbrambenih linija.

– Mi se trenutno nalazimo u redovnoj odbrani od poplava usled zagušenja leda, ali ledolomci sinhronizovano dejstvuju – istakao je on i objasnio da zbog leda na Dunavu neće doći do poplava jer se led blagovremeno razbija, a nivo reke je veoma nizak te stoga nema opasnosti.

– Eventualna opasnost mogla bi pretiti od strane Mađarske, ukoliko bi led krenuo ka Srbiji. Tamo postoji neka vrsta tzv. ledohoda, pa bi mogao biti problem ukoliko on „krene“ ka Srbiji. Iz tog razloga su tamo poslati ledolomci, kako ne bi došlo do nepredviđenih situacija – rekao je Kocić.

 

(Vesti-info.rs/srbijadanas.com)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close