DRAMATIČNO U BRISELU: Vučić se hitno noćas iz Brisela vraća za Beograd!

aca-vuc
Foto: Tanjug

Vučić je potez najavio nakon pto je Hrvatska blokirala otvaranje poglavalja u pregovorima EU i Srbije

Premijer Aleksandar Vučić odlučio je večeras, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, da otputuje iz Brisela i vrati se za Beograd, tako da sutra neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji EU -i Srbije.

Vučić je ovaj svoj potez danas najavio nakon što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima EU i Srbije, koje je trebalo da sutra bude otvoreno zajedno sa poglavljima 5 i 25, prenose agencije. To je njegov odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno da postigne dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu na to otvaranje.

On je danas ovaj incident prokomentario rečima da mu je dosta hrvatskog iživljavanja, te da ” je Srbija sve vreme bila strpljiva, i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati”.

Ovo nije prvi put da Zagreb blokira otvaranje poglavlja, isto se dpogodilo sa 23 i 24, iako su evropski zvaničnici, Evropska komisija, a danas izričito i kancelarka Angela Merkel, ukazali da se bilateralna pitanja rešavaju bilateralno, a ne u okviru pregovaračkog procesa o pristupanju.

Vučić je novinarima u prolazu rekao da je saštanak s Mogerini bio veoma težak, i da je on izneo svoje mišljenje o ponašanju pokedinih zemalja u regionu, pre svega Hrvatske.

Na Međuvladinoj konferenciji, na kojoj je planirano otvaranje poglavlja 5 i 25, ostaje ministarka Jadranka Joksimović.

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close