Donald Tramp položio zakletvu, postao je 45. predsednik SAD (VIDEO)

tramp
Foto: Tanjug

U Vašingtonu završena ceremonija inauguracije 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa i potpredsednika Majka Pensa

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp (70) inaugurisan je danas kao 45. šef države te zemlje.
Po okončanju aktivnosti na otvorenom ispred Kapitola, koji uključuju i marševe u izvođenju vojnog orkestra i američku himnu koju će otpevati 16-godišnja Džeki Ivanko, usledio ručak u zgradi parlamenta za Trampa, Pensa i njihove goste s liderima Kongresa.
Zakletva je definisana Ustavom i na engleskom sastoji se od 35 reči, mada ih obično ima 39 sa završnicom „neka mi Bog pomogne“ (So help me God).

19:24 – MALI PAD NA VOL STRITU POSLE TRAMPOVOG GOVORA

Akcije na Vol stritu pale su danas posle inauguracionog govora novog američkog predsednika Donalda Trampa, mada su i dalje u plusu.

Berzanski indeksi u Njujorku su danas trgovanje krenuli s rastom od oko 0,5 odsto, ali su posle Trampovog govora pali na 0,1 do 0,2 odsto.

Tržišni analitičar Art Hogan rekao je da je Tramp u govoru odlučio da se potpuno okrene populizmu i protekcionizmu, prenela je televizija CNBC.

„Kada spojite populizam i protekcionizam, to ima mnogo nepovoljnih ekonomskih posledica“, rekao je Hogan.

Akcije na Vol stritu su zabeležile snažan rast posle pobede Trampa u novemrbu, mada se prethodno predviđao slom u slučaju njegovog trijumfa.

U poslednjih pet dana indeksi na Vol stritu bili su u padu, čime je izbrisana dobit zabeležena ove godine.

Industrijski indeks Dau Džons je u plusu 0,3 odsto, Standard i Pur 500 od 0,3 odsto, a tehnološki Nasdak od 0,2 odsto.

18:54 – AMERIČKE AMBASADE I KONZULATI U PRIPRAVNOSTI ZBOG TRAMPOVE INAUGURACIJE

Američke ambasade i konzulati u preko 10 zemalja u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi izdale su danas upozorenje da će za vikend biti održani potencijalno nasilni protesti protivnika novog američkog predsednika SAD Donalda Trampa.

Ambasade u Francuskoj, Italiji, Holandiji, Danskoj, Grčkoj, Čileu, Portugalu, Paragvaju, Čileu i Filipinima i još nekim zemljama preporučile su američkim državljanima da ne dolaze u petak, a u nekim slučajevima i u subotu i nedelju, zbog mogućnosti nemira i sukoba sa policijom.

U obaveštenju se navodi da će se najavljene demonstracije održati zbog „američke politike“ ili zbog inauguracije novog predsednika.

Novi predsednik SAD Donald Tramp danas je na ceremoniji inauguracije u Vašingtonu položio zakletvu i zvanično preuzeo dužnost šefa države.

18:36 – VUČIĆ ČESTITAO TRAMPU

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu, uz poruku da je Srbija spremna da bude pouzdan i odgovoran partner.

18:26 – U TOKU HIMNA SAD

U toku je američka himna koju izvodi Beki Ivančo.

18:24 – TRAMP: OD SADA SAMO AMERIKA NA PRVOM MESTU

Novi predsednik SAD Donald Tramp danas je u inaugaracionom govoru rekao da će sprovoditi politiku „Amerika prvo“ koja podrazumeva brigu o unapređenju života u SAD i da neće drugima nametati svoj stil života.
tramp-predsednik
Foto: Tanjug

Posle polaganja zakletve, Tramp je rekao da su decenijama otvarane fabrike u drugim zemljama na uštrb američkih fabrika, da je vojska SAD pomagala odbranu dugih zemalja koje same nisu dovoljno ulagale u odbranu, kao i da su SAD trošile milijarde dolara u inostranstvu na infrastrukturu dok se ona raspadala u SAD.

„To je prošlost. I sada gledamo samo u budućnost“, rekao je Tramp, dođući: „Od danas će nova vizija vladati našom zemljom. Od sada će biti samo Amerika prvo! Amerika prvo!“

U govoru u kojem je naglasak bio na protekcionizmu američke privrede, Tramp je rekao da će SAD iskoreniti radikalni islam s lica zemlje.

Novi američki predsednik je rekao da SAD više neće nametati svoj stil života drugima, već će ga pokazati u njegovom sjaju, i navesti druge da ga slede.

„Sledićemo dva jednostavna pravila. Kupujmo američko i zapošljavajmo Amerikance“, rekao je Tramp.

18:13 – TRAMP SE OBRAĆA OKUPLjENIMA

Roj Blant predstavio je okupljenima 45. predsednika SAD Donalda Trampa. Tramp se obraća okupljenima, oslovio je bivše predsednike Klintona, Buša, Obamu.

– Mi, građani SAD, ujedinjujemo se da bismo ponovo obnovili svoju zemlju.Suočićemo se s radnim teškoćama, ali ćemo sa svim problemima izaći na kraj. Zahvaljujem predsedniku Obami i Mišel Obami što su se dostojanstveno ponašali tokom predaje vlasti.

 
Današnja ceremonija je posebno značajna, jer ne predajemo vlast jedne administracije drugoj, nego predajemo vlast Vašingtona narodu! Establišment je štitio sebe, a ne građane Amerike.
Vašington je procvetao, ali narod nije dobio ništa od tog profita – ističe novi predsednik SAD.

18:01 – TRAMP POLOŽIO ZAKLETVU

Donald Tramp je upravo položio predsedničku zakletvu i stupio na dužnost.

Biblije drži Melanija Tramp.

Tan2017-1-20_18140828_0

 Foto: Tanjug

17:58 – MAJKL PENS POLOŽIO ZAKLETVU

Majkl Pens položio zakletvu. Pens, bivši guverner Indijane, obavljaće dužnost potpredsednika SAD i predsednika Senata SAD.

17:54 – CEREMONIJU OTPOČEO SENATOR ROJ BLANT

Ceremoniju je otvorio senator Roj Blant koji je naveo da se tekst zakletve koju će izgovoriti Tramp 1789. podudara s tekstom koji je 1789. godine izgovorio prvi američki predsednik Džordž Vašington.

„Činimo to svake četiri godine i to je primer demokratije celom svetu“, izjavio je Blant.

Potom je arhiepiskog Njujorka, kardinal Timoti Dolan pročitao molitvu.

Bela Kuća
Foto: Tanjug

17:50 – PREDSTAVNICI UNIVERZITETA NA CEREMONIJI

Na ceremoniji nastupaju predstavnici Univerziteta Misuri

17:37 – CEREMONIJA JE POČELA

Šef inauguracionog komiteta, senator Roj Blant, pozdravlja okupljene na ceremoniji.

17:27 – DODIKOVA SUPRUGA BORAVAK U VAŠINGTONU PLAĆA SAMA

Supruga predsednika Republike Srpske, Snježana Dodik, prisustvovuje s delegacijom Republike Srpske inauguraciji novog američkog predsednika Donalda Trampa, a troškove njenog putovanja i boravka u SAD-u u potpunosti snosi ona lično, saopštio je kabinet predednika RS.Supruga predsednika RS, Snježana Dodik, odazvala se pozivu da prisustvuje svečanoj inauguraciji novog predsednika SAD-a Donalda Trampa, navedeno je u saopštenju.

Vlada RS je ranije saopštila da premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović službeno boravi u Vašingtonu, gde će prisustovati inauguraciji novog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, i pratećim događajima.

17:21 – DEMONSTRANTI SE SUKOBILI SA POLICIJOM

Grupa demonstranata, potpuno obučenih u crno i prekrivenih lica, sukobila se sa policijom. Mnogi demonstranti su odvučeni sa Kapitola.
Razbijen je izlog obližnjeg Mekdonaldsa.

17:15 – NA BALKONU TRAMPOVA DECA

Na balkon Kapitola popela su se deca Trampa u pratnji funkcionera Republikanske partije.

17:11 – BRAČNI PAR OBAMA DOBIO ZASTAVE IZ BELE KUĆE

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel dobili su od osoblja Bele kuće na poklon dve zastave SAD.Jedna zastava se vijorila prvog dana Obaminog predsedničkog mandata, a druga poslednjeg jutra, saopštila je Bela kuća.

Bračni par Obama poslednji put odlazi iz Bele kuće danas kada s novoizabranim predsednikm Donaldom Trampom i njegovom suprugom Mišel krene ka Kongresu gde će Tramp položiti zakletvu.

Obama je u Ovalnoj kancelariji, po tradiciji, ostavio pismo svom nasledniku.

###Odlazeći američki predsednik i njegova supruga dočekali su danas Trampa i njegovu suprugu Melaniju u Beloj kući, posle čega su popili čaj.

Bračni par Obama primio je Trampove u Beloj kući u okviru tradicionalnog protokola za dan inauguracije novog predsednika SAD.

16:50 – STIGLI BIL I HILARI KLINTON

Bil i Hilari Klinton stigli su na Kapitol.
https://youtu.be/RVMKg9rN25c

16:48 – OPROŠTAJ BARAKA OBAME NA TVITERU

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama objavio je danas na Tviteru oproštajnu poruku, nekoliko sati pre predaje dužnosti novom predsedniku Donaldu Trampu.

„Najveća čast u životu bila mi je da služim Vama“, napisao je Obama na zvaničnom profilu.

Kako navodi agencija AP, Obamine poruke biračima i administraciji u poslednjim danima mandata bile su u otimističnom tonu.

Obama je poručio pristalicama da i dalje veruju, ne samo u njegovu sposobnost da kreira promene, već i u svoju.

Odlazeći predsednik zamolio je ljude za mišljenje o fokusu rada njegove humanitarne organizacije.

„Neću prestati, buću ovde kao građanin, inspirisan vašim glasovima slobode i pravde, dobrog humora i ljubavi“, napisao je Obama.

16:21 – KREMLj: PUTIN NEĆE PRATITI TRAMPOVU INAUGURACIJU

Predsednik Rusije Vladimir Putin neće pratiti inauguraciju novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, saopštio je danas Kremlj.

„Ne verujem da Putin planira da da prati direktan prenos Trampove inauguracije, pošto ta ceremonija traje prilično dugo“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Svečanu inauguraciju Donalda Trampa za 45. predsednika SAD direktno će prenositi ruska televizija Rosija 24.

Donald-Tramp
Foto: Tanjug /AP, Google Maps

16:15 – OBAMA VEĆ NOSTALGIČAN

Odlazeći američki predsednik Barak Obama, koji u petak predaje dužnost Trampu priznao je da je već nostalgičan prema poslu šefa države. Predstavnici medija zamolili su ga da kaže nekoliko poslednjih reči američkom narodu, na šta je Obama odgovorio: „Hvala!“

16:12 – TRAMPOV TIM ZA CEREMONIJU INAUGURACIJE SKUPIO ČAK 90 MILIONA DOLARA

Tim novo izabranog predsednika SAD Donalda Trampa prikupio je za ceremoniju inauguracije rekordnih 90 miliona dolara, saopštio je Asošijeted pres.
Prikupljena suma znatno je veća od donacija za inauguraciju koje su uspevali da prikupe prethodni predsednici. Za prvu i drugu inauguraciju Baraka Obame, na primer, prikupljeno je 55 i 43 miliona dolara.
 

16:04 – GRUPA DEMONSTRANATA BLOKIRALA JEDAN OD PROLAZA U NACIONALNU ALEJU

Aktivisti organizacije „Black lives matter“ zatvorili su jedan od prolaza u Nacionalnu aleju.

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close