DANAS JE KRSTOVDAN: A ovo su reči kojima morate da tražite zdravlje i snagu!

Sveti-Teopemt
Foto: dce.oca.org

Današnji Krstovdan nije upisan crvenim slovom u kalendar, ali je podebljano crnim, i na njega nije obavezan post, ali je i više nego poželjan radi dobrog zdravlja

Pravoslavni vernici slave Krstovdan u septembru, međutim, neki možda ne znaju da SPC ima praznik koji se isto zove i koji se obeležava danas, 18. januara. Danas su sveci Teopemt i Teona.

Praznik se vezuje za slavu krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju, koji ga je krstio u reci Jordanu. Srpska pravoslavna crkva 18. januara slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru.

Današnji Krstovdan nije upisan crvenim slovom u kalendar, ali je podebljano crnim, i na njega nije obavezan post, ali je i više nego poželjan radi dobrog zdravlja. Takođe, danas ne bi valjalo raditi kućne poslove. Zimski Krstovdan slavi se uvek uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike.

Ovaj Krstovdan proslavljamo zbog Svetih Teopemta i Teona, koje je Dioklecijan osudio na smrt tokom progona hrišćana.

Predanje kaže da je Teopemt osuđen na surovu smrt ispijanjem otrova. Međutim, kada je dobio čašu vode sa otrovom koju je trebalo da popije, on je uzeo, prekrstio se i rekao da će ga Bog sačuvati. Vojnici su ostali zapanjeni kada otrov nije delovao i kada mu se ništa nije dogodilo i posle ispijanja.

Sveti-Teopemt-i-Teona
Foto: dce.oca.org

Videvši ovo i Teon je isto uradio i takođe ostao živ.

Vojnici su potom mačevima proboli dvojicu svetaca, koje je potom Bog primio u carstvo nebesko.

U pravoslavnim hramovima se na Krstovdan služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, uz ritual velikog osvećenja vode, koji prati praznično bogosluženje.

Krstovdanska vodica se posle vodoosvećenja deli vernicima i, prema običaju, čuva u kućama radi zdravlja.

Krstovdan uoči Bogojavljenja je posni dan za pravoslavne vernike, bez obzira na to koji dan u nedelji “pada”. U nekim krajevima Srbije postoji običaj da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu.

Ako se krst smrzne, veruje se da će godina biti rodna i zdrava, a ako se ne smrzne biće oskudna i bolešljiva.

Ukoliko želite da se ovim svecima pomolite za zdravlje, snagu i istrajnost, izgovorite ove reči:

“Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.”

 

(Vesti-info.rs/Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close