BORIS TADIĆ: Nikolićeva kandidatura prilika za opoziciju da se ujedini i obori vlast

Cedomir-Jovanovic-Boris-Tadic
Foto: Telegraf

BEOGRAD – Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da vest o odluci Tomislava Nikolića da se kandiduje za predsednika Srbije pokazuju da je sve politička trgovina i da je sada prilika za opoziciju da se ujedini, promeni vlast i vrate demokratske institucije.

„Sada imamo situaciju u kojoj se vidi da je sve bila laž – i njihovi (Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića) odnosi su laž i državno jedinstvo je laž i principijelnost o kojoj govore i podrška jedno drugom, jer je sve zavisilo samo od trgovine“, ocenio je Tadić u izjavi agenciji Beta povodom najave da bi Nikolić mogao biti kandidat za predsednika Srbije.

On je kazao da je Nikolić pustio „udicu“ da će se kandidovati posle čega je nastala konsternacija u vladajućoj koaliciji koja je „već proslavila pobedu Vučića na slavi kod (lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića) Palme u Batočini“.

Tadić je ukazao da je Nikolić danas posle više sati ćutanja izašao sa informacijom da hoće da se dogovori i da je na taj način podigao sebi cenu kao na političkoj pijaci.On je istakao da je sada prilika da opozicija konačno ponovo sedne za sto i razmotri nastalu situaciju i vidi da li treba izaći sa jednim kandidatom ili ono što je Vučić želeo, sa više kandidata da bi se razmrvilo biračko telo i „on (Vučić) prošao glatko, kao kroz sir, na ovim izborima“.

„Njemu je Nikolić bacio izazov ovog trenutka u lice i to i jeste jedna šamarčina s obzirom da je do sada bio neprikosnoven u svakom smislu“, ocenio je Tadić.Po njegovim navodima, opozicija treba da se sabere i vidi kakvi su sledeći potezi vladajuće koalicije, ali i Socijalističke partije Srbije i Ivice Dačića koji bi možda ako Nikolić ostane kandidat ipak pod pritiskom stranke i mogao da se kandiduje.

„Sada je prilika da opozicija pokaže da ima racionalno ponašanje i pokaže da razmišlja o gradjanima i budućnosti zemlje i da sednemo i razmislimo i da na njihov potez odgovorimo političkim otvaranjem koje oni ne očekuju“, rekao je Tadić.

On je kazao i da će se sa Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem sigurno sastati danas ili sutra, a i liderima raznih stranaka u nastojanju da nadje racionalno rešenje.Tadić je rekao i da je opozicija dobila šansu, da ne sme da je propusti jer će u suprotnom gradjani plaćati cenu ako ne dodje do promene vlasti.

„Ovo je šansa da se isprave greške iz prošlosti koje smo i mi činili i da se Srbija konsoliduje i uspostavi demokratija, obezedi kritička javnost i sloboda medija“, rekao je Tadić.Kako je dodao, možda će biti dva kandidata opozicije, možda jedan i ako budu i Jeremić i Janković zajedno trčali izbornu trku „treba im pomoći i ne treba podrškom jednom dezavuisati drugog“.

Tadić je kazao da postoji mogućnost za održavanje i parlamentarnih izbora, ukoliko Nikolić ostane pri odluci da se kandiduje.Vučić mora da raspiše u tom slučaju parlamentarne izbore da bi imao sinergiju glasačkog postupka i da bi poništio njegov uticaj i kroz stranku disciplinovao biračku strukturu, rekao je Tadić.

(Vesti-info.rs/Kurir.rs)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close