„Bolnicu precizno gađali, ljudi goreli u krevetima“(VIDEO)

Gorela bolnica

Članovi Lekara bez granica koji su preživeli američko bombardovanje bolnice u Kunduzu kažu da ne mogu da prihvate obrazloženje o kolateralnoj šteti.

Oni su naveli da je uništavanje medicinske ustanove ništa drugo do veliko kršenje međunarodnog humantarnog prava.

Bombardovanje bolnice u avganistanskom gradu u kom je prethodnih dana bilo velikih sukoba lokalnih bezbednosnih snaga i talibanskih grupa trajalo je više od sat vremena, iako su komandni štabovi NATO u Kabulu i Vašingtonu bili obavešteni.

“Glavna bolnička zgrada je konstantno i veoma precizno gađana“, navodi se u saopštenju Lekara bez granica.

Medicinski tehničar Lajoš Zoltan Ječ koji se nalazio unutar bolnice za vreme napada rekao je da su ti momenti bili apsolutno zastrašujući.

“U prvom momentu smo bili u konfuziji i u velikoj prašini. Dok smo pokušavali da shvatimo šta se dešava nove bombe su padale oko nas. Jedan od kolega je bio teško ranjen, ruka mu je bila krvava, imao je rane po celom telu. U tom momentu moj mozak nije mogao da razume šta se dešava, bio sam u šoku. Kada je bombardovanje prestalo krenuli smo do drugih zgrada bolnice. Ne mogu da opišem šta se dešavalo, pacijenti su goreli u krevetima“, naveo je Ječ.

Prema rečima Hemana Nagaratnama, šefa programa Lekara bez granica u severnom Avganistanu, unutar bolnice se čulo da avioni kruže iznad njih.

“Nastala je kratka pauza, ali su onda počele nove bombe da padaju… To se ponovilo nekoliko puta. Oni koji su mogli otrčali su u bunkere da se sakriju… Nažalost, neki pacijenti nisu mogli da ustanu. Poginuli su u svojim krevetima“, istakao je Nagaratnam.

Iz humanitarne organizacije je saopšteno da je u napadu američke avijacije stradalo 19 osoba, od toga 12 lekara, a ranjeno je 37 ljudi. U toku napada u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 pripadnika Lekara bez granica.

(b92)