BMV predstavio PROTOTIP motocikla sa kojeg se ne pada! (VIDEO)

Nemački auto-moto gigant je predstavio „Motorrad Vision Next 100“, ultramoderan samobalansirajući prototip motocikla, koji je deo proslave stogodišnjice kompanije.

motocikl-buducnosti-
Foto: BMW

Motocikl sa nultom emisijom štetnih gasova poseduje točkove koji se sami „staraju“ o ravnoteži, pa tako i u stanju mirovanja vozač i mašina stoje uspravno.

„Njegov samobalansirajući sistem će pomoći motociklisti u svakom trenutku“, ističe Edgar Hajnrih, direktor dizajna u BMV-ovom moto-odeljenju.

„Bilo kakva zakasnela reakcija vozača će izazvati aktiviranje sistema i balansirati motocikl. U budućnosti, motociklisti neće morati da nose zaštitnu opremu“, siguran je Hajnrih.

Tzv.“flexframe“, odnosno fleksibilni ram se proteže od prednjeg do zadnjeg dela motocikla „Motorrad Vision Next 100“, što znači da se njime upravlja bez raznoraznih zglobova kao na današnjim motociklima.

Okretanje ručica volana pomera ceo ram, skrećući motocikl u željenom pravcu.

Čak i kada vozač siđe, motocikl stoji uspravno. Taj sistem za balansiranje omogućava dinamičnu vožnju uz mnogo lakše upravljanje.

„Vožnja motora ‘beži’ iz današnjice: kada ga zajašete postajete slobodni. Vaš motocikl je Veliko bekstvo!“, dodaje Hajnrih.

Motociklista sa mašinom ima interakciju preko para specijalnih naočara koje pokrivaju celo njegovo vidno polje.

Osim što štite, naočare pokazuju i relevantne podatke u četiri određene zone.

Vozač pokretima oka kontroliše ono što vidi: pogled nagore ili nadole menja prikazani sadržaj, dok pogled direktno napred uklanja podatke sa ekrana, ostavljajući motociklisti da se fokusira na vožnju.

Pogled nagore aktivira funkciju slike otpozadi u viziru, tako da vozač zna šta se dešava iza njegovih leđa.

Spuštanje pogleda na normalan nivo otvara meni u kojem vozač može izabrati stavku upiranjem prsta. Dalje spuštanje pogleda otvara mapu sa izabranom rutom.

Inače, u mnogim zemljama je zaštitna oprema obavezna, pa će tehnologija samobalansiranja, koja je još uvek u fazi razvoja, najverovatnije zaživeti tek 2030. godine.

Uprkos vrhunskim performansama, ovaj motocikl neće biti potpuno samostalan. „Nemamo viziju potpune autonomije motocikala“, kaže prvi čovek za dizajn motocikala u BMV-u.

BMV će proslaviti stogodišnjicu postojanja uz još neke koncepte budućnosti – ove godine će takođe predstaviti i sportski automobil sa fleksibilnom šasijom, kao i samovozeći „rols-rojs“ i električni „mini“.

 

(rts.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close