Autentičan snimak obaranja aviona srpskog heroja Milenka Pavlovića: Njegovu poslednju bitku gledalo je celo Valjevo (VIDEO)

pilot
Foto: Printskrin/Youtube/Serbian2SPIRIT

Milenko je izvukao iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja. Prišao je avionu i rekao: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“

Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka, žrtvovao se da bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti koja ga je čekala u neravnopravnoj borbi sa NATO avijacijom. Snimak njegovog pada izaziva veliku tugu i bes.

Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, Pavlović je dežurao na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi. Javio je svom zameniku da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti i krenuo ka Batajnici.

Prišao je avionu i rekao: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“ Izvukao je iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja.

Borba se odvijala nad Valjevom, samo 50 kilometara od Pavlovićevog rodnog Gornjeg Crniljeva, a kada se na nebu, pred velikim brojem očevidaca, pojavila vatrena kugla, Valjevci su pomislili da je pogođen NATO avion.

milenko
Foto: Telegraf.rs

Uskoro, međutim, stigla je vest da su u Petnicu pali ostaci našeg „miga 29“.

Milenko Pavlović se nije katapultirao. Odmah po poletanju, otkazao mu je generator naizmenične struje, čime je praktično ostao „slep“, jer mu nije radio radar, a protiv sebe je imao 16 NATO lovaca u naletu na vojnu fabriku „Krušik“.

U prvi mah uspeo je da ih rastera, ali su ga pogodile rakete sa holandskog F-16 iz reona Tuzle.

Bio je to poslednji Milenkov let, i poslednji let do kraja NATO agresije – do tada je uništeno 11 „migova“, šest u vazduhu i pet na zemlji.

Pavlović je posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

Pogledajte snimak Pavlovićevog pada:

(Telegraf.rs/Alo)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close