AMERIKANCI PORUČUJU: Suvišan imunitet za Ruse u niškom centru

Foto: Novosti.rs

Iz ambasade SAD, posle inspekcije, za „Novosti“, poručuju. Dugoročne namere u vezi sa RSHC izazivaju sumnju

PREDSTAVNICI Ambasade SAD su tokom posete Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu informisani o sadašnjim aktivnostima Centra, i u njima nisu videli ništa što bi ukazivalo na potrebu da on dobije diplomatski status. Uporni zahtevi za status nepovredivosti osoblja i prostorija Centra samo izazivaju sumnju u dugoročne namere vezane za taj objekat.

Ovako u američkoj ambasadi u Beogradu, za „Novosti“, sumiraju rezultate posete njihove delegacije Centru u Nišu. Ova ustanova je već mesecima izvor tenzija u trouglu SAD-Srbija-Rusija, zbog zahteva Ruske Federacije da se osoblju dodeli diplomatski imunitet, čemu se Amerika oštro protivi. Posle niza suptilnih i manje suptilnih insinuacija o pravoj nameni niškog centra, pomoćnik vojnog atašea Ambasade SAD je, na poziv ruske strane, u sredu sa saradnicima obišao ovu ustanovu.

Posle obilaska i razgovora koji je trajao oko sat vremena, iz Centra su saopštili da su „predstavnici SAD dobili iscrpne odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala“, uključujući i ona o nacrtu sporazuma o privilegijama i imunitetu. Poručili su i da je poseta zaposlenih u Ambasadi SAD „još jedna potvrda apsolutne transparentnosti rada Centra“.

Ipak, Amerikanci su posetu videli na drugačiji način:

– Saopštenje koje je Centar izdao nakon posete nije usaglašeno sa ambasadom i ne odražava stavove SAD – kažu u Ambasadi SAD za „Novosti“.

Predlog sporazuma kojim bi se regulisao status za osoblje ruskog centra „na čekanju“ je već tri godine. Za Beograd on nije sporan, između ostalog i zbog toga što slične privilegije već imaju predstavnici SAD, uključujući i oružane snage NATO.

Međutim, problem su pritisci koji dolaze iz Brisela kroz neformalne poruke da bi Srbija takvim dogovorom sa Rusijom prekršila obaveze iz SSP i sporazuma o učešću u civilnoj zaštiti EU. Istovremeno, Amerikanci su više puta govorili da su zabrinuti zbog Centra, a najdalje je otišao zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji koji je rekao da je ruska namera da u Nišu oforme centar za špijunažu.

PETORO ČEKA PRIVILEGIJE

U NIŠKOM centru zaposleno je pet Rusa na koje bi se odnosio specijalni status. Privilegije koje bi trebalo da dobiju, između ostalog, podrazumevaju imunitet, nepovredivost dokumenata i prepiske i zaštićenost privatnog stana na isti način kao prostorije misije. Ne bi imali obavezu da svedoče pred domaćim sudovima i bili bi oslobođeni poreza, taksa i carina na stvari za ličnu upotrebu.

(Novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close