Ambasador Ukrajine u Beogradu izjavio: „Srbija pucala sebi u noge, vratiće vam se kao bumerang“

map
Foto: Pixabay.com

Beograd — Ambasador Ukrajine u Beogradu, Oleksandar Aleksandrovič izjavio je da bi Srbiji glasanje protiv Rezolucije o Krimu u UN moglo da se vrati kao bumerang.

„Postoji engleski izraz – ‘Pucati sebi u noge’. Verujem da je upravo to Srbija uradila ovakvim glasanjem jer se u nekom trenutku u budućnosti ovakva odluka može vratiti kao bumerang u vašim naporima da zadržite Kosovo. Ne razumem zašto ovo radite“, rekao je Aleksandrovič za izdanje „Blica“ od četvrtka.

On je rekao da je pokušao da dobije objašnjenje od Vlade Srbije zbog čega je Srbija glasala protiv rezolucije, ali da nije uspeo. Aleksandrovič je rekao da taj potez Srbije neće uticati na odnose „dva naroda“, ali da mu je veoma žao što je Vlada Srbije „odlučila da glasa protiv Ukrajine“.

„Mi nikada nismo prestali da podržavamo Srbiju kada je u pitanju Kosovo, niti smo priznali nezavisnost. Skoro smo odbili da igramo fudbal i košarku protiv Kosova na našoj teritoriji jer ne želimo kosovske pasoše. Ne radimo ništa protiv interesa Srbije i iskreno, veoma smo uznemireni zbog ovoga“, rekao je ambasador.
On je dodao da je siguran da je Srbija promenila poziciju neutralnosti ili uzdržanosti prilikom glasanja u UN zbog pritika Rusije.

„Setimo se intervjua Vladimira Putina Blumbergu, u kojem je otvoreno rekao da je Kremlj spreman da prestane da podržava Srbiju po pitanju Kosova ako bi, zauzvrat, Zapad priznao da je Krim ruski. Možda je direktno pretio priznavanjem nezavisnog Kosova, zaista ne znam. Sa stanovišta međunarodnog prava Kosovo je srpsko, Krim je Ukrajina“, rekao je Aleksandrovič.

Generalna skupština UN 20. decembra je usvojila rezoluciju kojom se osuđuju kršenja ljudskih prava na poluostrvu Krim, a u njoj se kaže da ga je „privremeno okupirala“ Rusija.
Srbija, zajedno s Rusijom, Angolom, Belorusijom, Venecuelom, Iranom, Kazahstanom, Kinom, Kubom, Severnom Korejom i Sirijom glasala je protiv rezolucije.

 

(BETA/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close