Aleksandar Vučić vidno uzrujan izjavio: U Briselu nam rečeno -TIŠINA! Nema govora o ZSO

vučić-eu
Foto: Tanjug

Oni neće nikakav dogovor ni o čemu, rekao je premijer Vučić

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da ni EU ni Priština ne poštuju dogovoreno i stalno menjaju pravila, da je sve što je on iznosio ovih dana istina. Vučić je rekao da smo u Brisel otišli sa dobijenim temama od kojih su na stolu ostale samo dve i da smo se okrenuli razgovoru o njima a da je jasno rečeno da nema razgovora o ZSO.

– Niko ne postoji u EU koji može da kaže da nije tako – rekao je premijer i upitao: Šta više hoćete od Srbije?

Vučić je rekao da smo u Brisel otišli sa dobijenim temama od kojih su na stolu ostale samo dve i da smo se okrenuli razgovoru o njima a da je jasno rečeno da nema razgovbora o ZSO.

Tišina nema razgovora o ZSO – rečeno je u Briselu, a ponovio je Vučić, navodeći da se niko ne uzbuđuje oko te teme koja je suština Briselskog sporazuma i suština za Srbe, ali pravi se problem od zida od 80 santimetara.

Kako je rekao, onda je rečeno da se razgovara o mostu, iako je to pitanje dogovoreno još ranije, i stvarni razgovor se ticao mosta i pored svega što smo mi u konsultacijama sa ljudima iz severnog dela Kosovske Mitrovice dogovorili i prihvatili ispostavilo se kao da kao da ništa nismo ni razgovarali.

Ne postoji niko u EU ko može da vam kaže da sam izmislio nijednu reč – podvukao je Vučić.

Oni neće nikakav dogovor ni o čemu – rekao je premijer i upitao šta hoće od nas jer sve što je dogovoreno je posle “puj pike ne važi”.

Mi smo održali opet reč, a oni nisu, primetio je Vučić, ali nisu zato ni opomenuti.

I jedva čekam da li će da kažu svi smo isti – nije istina da smo isti

On je dodao da su se čule očigledne pretnje i od Kadri Veseljija o ulasku ROSU u severnu Kosovsku Mitrovicu i drugih iz vlasti u Prištini.

Za njih postoji samo jedno pitanje a to je ograda u Kosovskoj Mitrovici i u tome imaju značajnu podršku međunarodne zajednice, naznačio je Vučić.

Niko iz EU ne može da kaže da sam slagao ijedno slovo. Sve od A do Š, a nešto sam i ublažio – dodao jhe premijer koji je naveo da kada bi sve rekao šta se dešavalo tamo da bi ga Srbi psovali a ko zna šta bi sve rekli o drugima.

Kako je objasnio ne govori sve ne zato što se plaši nikoga, ni “najmoćnijih ambasadora” već sve radi razumevajući da smo mala zemlja u odnosu na njih i da ponekad mora da se igra po tuđim pravilima.

Opisujući atmosferu u kojoj su vođeni razgovori u Briselu, Vučić je to uporedio s košarakaškom utakmicom u kojoj u jednoj trećini važi pravilo tri sekunde, u drugoj ni koraci, u trećoj nema faula…

– Sudija ne svira – na svakih 15 minuta tri puta su menjana pravila – rekao je Vucić i dodao da i kada smo se navikli na suđenje i kada smo pobeđivali pored svega oni bi opet menjali pravila.

Kako je naveo, Tačija je video 60 puta i tačno zna kada može, a kada ne da ga u oči pogleda.

– Tačno vidim šta rade – rekao je Vučić i dodao da je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću nakon razgovora rekao da nikada nije bio ovako zabrinut “jer sam video i jedne i druge šta rade”.

Tok razgovora se u Briselu uglavnom “vrti u krug”, primetio je Vučić i dodao:

– Ponavljaju kao papagaji, na svakih pet minuta. Toma onda kaže da je Kosovo Srbija, oni da je Kosovo nezavisno, mi opet kažemo da je Kosovo Srbija… a razgovor se vrti oko mosta i njihove panike, iako je sve bilo dogovoreno 8. decembra – opisuje Vučić i dodaje:

– Nasilnici iz Prištine žele na silu da učine nešto, a ničega nema, a njih baš briga. Ne mora sutra, ne mora nikad. Ako se njima ne svida, nešto mora hitno. Naravno, ko će onda da bude provokator? Srbija. Oko vaših kuća zidovi od četiri metra, bre. Smeta vam 40 centimetara? Vi nas sve pravite ludim. To se koristi kao povod za provociranje incidenata – upitao je premijer.

A zatim poručio da će sada premeštati policijske i vojne snage svuda po Srbiji, “pa neka se nerviraju”, te upozorio ministra Nebojšu Stefanovića da to ima u vidu i da organizuje.

Upitan da komentariše poruku Maje Kocijančić o smirivanju tenzija Vučić je portparolki Mogerinijeve poručio da se “EU bar 15 minuta drži onoga što predlože”.

– Ništa ja nisam zapalio. Gledao sam da smirim ono što su drugi zapalili. Uvek želimo razgovore, dijalog. Poštujemo ulogu Federike Mogerini koja je sigurno u teškoj situaciji. Oni su nas upozorili da će biti posledica ko prvi prekrši dogovoreno. I ko je prekršio? Prva informacija se pojavila na Dojče veleu na albanskom. Je l sam ja možda naučio albanski? Prvi su izašli Tači i Mustafa, koliko mu je sekundi trebalo? – rekao je Vučić.

(Vesti-info.rs/Telegraf.rs/Tanjug)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close