„Ako smo baštinu Kosova čuvali 11 vekova…“

Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija i dalje vodi bitku da ne dozvoli ulazak samoproklamovane države Kosovo u UN.

„Ulažemo ogromne napore da razumne ljude u svetu ubedimo da Kosovo ne može da postane članica organizacije UNESKO i da je kosovska kulturna baština i istorija isključivo srpska. Ako smo je čuvali 11 vekova, mi Srbi ćemo je čuvati i dalje, jer je geografija i to što se nalazi na teritoriji Kosova, ne čini kosovskom već samo srpskom“, rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da se Srbija bori na način koji nije uvek vidljiv, ali je jedini moguć u svetu u kojem vlada sila. On je rekao da građani, ipak, treba da budu sigurni da Srbija nikada neće odustati od te borbe, iako je ona nekada mučna, i da je na to obavezuju i ljudi koji su u Jajincima stradali u Drugom svetskom ratu.

Predsednik je, međutim, rekao da građani nisu birali ovu vlast da bi od nje slušali kako je nešto teško, već da bi svi posvećeno radili i da bi svi bili ponosni što su građani Srbije.

„Dobro je, biće bolje, ali čeka nas još odricanja da bi se svrstali u red država koje dobro žive“, rekao je Nikolić.

Govoreći o desetinama hiljada Srba, Roma i Jevreja koji su nemački nacisti ubili u Jajincima u Drugom svetskom ratu, Nikolić je rekao da nema težeg zadatka od vraćanja u bolnu prošlost, ali da ne smemo da ostanemo nemi pred razmerama tog zločina i da ne smemo da prestanemo da postavljamo sebi pitanje kako je moguće da čovek čoveku nanese toliko zla.

„Zaborav i negiranje istine su loši saveznici, posebno na našem Balkanu na kojem su besneli ratovi i koji su gazili osvajači“, rekao je Nikolić i dodao da je zbog toga potrebno gajiti politku dobrosusedstva koja može doprineti da se takve stvari više ne ponavljaju.

Nikolić je rekao da u najviše vrednosti srpskog društva svrstava to što potomci stradalih stvaraju društvo u kojem neće biti mržnje i koje nema osvetu za cilj, iako žrtve nikada neće biti izbrisane iz sećanja.

On je podsetio da je Srbija u Drugom svetskom ratu bila jedina okupirana zemlja u kojoj je za svakog ubijenog nemačkog vojnika streljano 100 civila.

„Organizovali su logore, ali ni to nije bilo dovoljno. Nije im bilo dovoljno da ubijaju nego i da ponize ljude i liše dostojanstva, sadističkim postupcima koje samo bolestan um može da smisli“, rekao je Nikolić.

(b92)