Znate li koje su glavne razlike između muškog i ženskog orgazma?

erotik-p
Foto: Pixabay.com

Većina ljudi je uverena da su muški i ženski orgazam dva potpuno različita iskustva. I danas ima onih koji ženski doživljavaju misterioznim poput nekog mitskog bića – ali istina je da muškarci i žene doživljavaju vrhunac seksualnog iskustva na skoro isti način.

To je dokazano nizom studija sprovedenih u poslednjih skoro pola veka: osamdesetih su naučnici merili fizičke posledice orgazma na muško i žensko telo i nisu pronašli gotovo nikakve razlike, od karakterističnog grčenja tela do lučenja endorfina i hormona. Ispostavilo se i da muškarci i žene gotovo istim rečima opisuju svoje orgazme.

1969. jedna je britanska studija otkrila i da nema razlike u krvnom pritisku, pulsu ni hiperventiliranju između muškaraca i žena, a podjednako se luči i oksitocin, „hormon ljubavi“.
Poznato je da mnogi muškarci od puberteta na dalje često imaju spontane orgazme u snu, ali imaju ih i žene – i to čak njih 37 odsto.

Razlike u muškom i ženskom orgazmu su, međutim, mnogo banalnije i odnose se na količinu telesnih tečnosti koje se luče, trajanju samog vrhunca i sličnom. Dok žena može da doživi višestruke orgazme jedan za drugim, muškarcima će trebati u proseku 15 do 30 minuta da budu spremni za novu akciju.

 

(Index/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close