Zašto su žene glasne za vreme seksa?

želja seks p
Foto: Pixabay.com

Ekipa naučnika s Univerziteta u Lankaširu objavila je 2011. godine studiju koja se bavi ovim pitanjem.

Ekipa naučnika s Univerziteta u Lankaširu objavila je 2011. godine studiju koja se bavi ovim pitanjem.
U studiji u kojoj je učestvovala 71 žena starosti između 18 i 48 godina proučavani su detalji u vezi s „kopulatornom vokalizacijom“ žena, odnosno puštanjem zvukova tokom seksa.

Otkriveno je da većina pripadnica lepšeg pola proizvodi zvukove u krevetu, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umesto toga, 66 njih je priznalo da stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 odsto žena to čini da bi se osećalo više seksi i samopouzdanije.
“Dok žene orgazam najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou pre i simultano s orgazmom muškarca”, zaključili su istraživači.
Osim toga, dodato je da žene pribegavaju vokalizaciji kako bi smanjile „dosadu“ u krevetu.

Da li žene stenju samo zbog muškaraca?

“Ne postoji mnogo istraživanja na ovu temu, ali mediji nas neprestano ‘bombarduju’ idejom da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom“, kaže naučnica Kristen Mark sa Univerziteta u Indijani.
Stenjanje se zato smatra prilično mudrom strategijom glumljenja orgazma, ali u tome zapravo nema ničeg mudrog.

“Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očigledno nije tako”, kaže autorka i tzv. seksualna edukatorka Peti Brizben, koja savetuje ženama da stenju i ispuštaju uzvike samo kad je nešto dobro, a ne kada žele prikriju ono što nije da bi se što pre završilo.

I ženke životinja su glasne za vreme seksa

Žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vreme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, na primer, ženke majmuna babuna, ispuštaju veliki broj kopulacijskih zvukova.
Oni postaju sve kompleksniji kako se približavaju ovulaciji, i kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj lestvici.

 

Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka, a trebalo bi istaći da to nisu jedini primeri.
Seksualne performanse i primatologe na stranu, vokalizacija tokom seksa je svakako odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je da su danas glasnije nego ikada ranije, jer se na to podstiču.
“Žene se uče da preuzmu odgovornost nad sopstvenim užitkom, a mogu da naprave i korak više i postanu učiteljice svom muškarcu”, kaže Brizbenova, koja ističe da je dokazano da stenjanje podstiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(express.hr/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close