Vitaminska salata

salata
Foto: medias.rs

Jedan od najvećih kvaliteta ove salate, pored obilja svežeg povrća, predstavljaju i začini koji su mnogo zdraviji od uobičajenog rafinisanog ulja i sirćeta.

Limunov sok daje specifičan ukus i mnogo vitamina C, dok hladno ceđeno ulje (od suncokreta, masline, bundeve, koštica grožđa, lanenog semena, koštica kajsije) predstavlja izvor vitamina A, E, C i D i važnih fermenata koji olakšavaju varenje.

Potrebno:

  • 1 šolja rendanog crvenog kupusa
  • 1 šolja rendanog zelenog kupusa
  • 400gr kuvanog kukuruza u zrnu
  • 2 veće šargarepe, krupno rendane
  • 1 manja glavica zelene salate (iceberg, po mogućnosti)
  • 1 sveža paprika, sitno seckana
  • nekoliko maslina (po želji)
  • sok od 1 limuna
  • 2 kašike hladno ceđenog ulja
  • so

Pomešati sve sastojke i začiniti uljem, solju i limunovim sokom.

Salata odlično ide uz pastu, mladi sir, lagana mesa ili kao samostalan obrok.

(medias.rs)