U kojoj pozi ćete večeras zaspati?

Devojka-spava

Na stomaku ili na leđima? Verujte, odluka je važna!

Svako ima neku svoju formulu za dobar san i na kraju je najvažnije da se ujutru probudi svež i odmoran. Međutim, na to umnogome utiče i šta sanjamo jer se događa da se, nakon noćne more, osećamo iscrpljeno kao da nismo ni spavali. Položaj spavanja određuje tematiku snova, zaključak je istraživanja Kalvina Kai-Čing Ju-a.

Na 700 ispitanika je izveo testiranje, iz kojeg proizilazi kako različite pozicije spavanja pritiskaju određene delove tela pa osećaj u datim trenucima kreira specifične tipove snova. Na primer, spavanje na stomaku češće vodi erotičnim snovima.

Na taj način svako može da određuje kakve snove želi da sanja namernim zauzimanjem određene poze u krevetu. Ipak, Ju upozorava kako nije dobro to pretvoriti u naviku jer fokusiranje na željene snove može ugroziti kvalitet spavanja.

Spavanje na boku najzdravije je i najrasprostanjenije, ali ni to nije dovoljno za određivanje tipova snova jer i strana na kojoj spavamo ima bitan uticaj. Spavanje na desnoj strani tela veže se za pozitivne snove, dok leva strana donosi blage noćne more.

Čini se da je najgora opcija spavati na leđima. Osim što uzrokuje bolove u vratu i hrkanje, potvrđene su i češće noćne more u tom položaju.

(blic.rs)