„Svi se različito smejemo“

Hands

Svečanim programom učenika Sedme beogradske gimnazije, pod sloganom „Svi se smejemo, ali različito“, danas je na Kalemegdanu obeležen Inkluzivni dan, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o inkluzivnom obrazovanju.

Beograđanima su se učenici Sedme beogradske gimnazije predstavili muzičkim i plesnim numerama, monologom, čitanjem eseja, recitovanjem na engleskom, nemačkom i francuskom jeziku, dok su program ispratili njihovi drugari, nastavnici, roditelji i zvanice iz državnih i nevladinih instiucija.

Kako je navedeno u saopštenju Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Sedma beogradska gimnazija jedna je od 49 „pilot-škola“ u kojima je primenjeno inkluzivno obrazovanje, odnosno uključivanje sve dece u nastavni proces. Direktor Sedme beogradske gimnazije Miroslav Markićević rekao je da se nada da će ta škola biti primer drugima i stvoriti preduslov za podršku kreiranja politika u uvođenje inkluzivnog obrazovanja u redovni nastavni proces.

Inkluzivni dan je obeležen u okviru zajedničkog projekta EU i Saveta Evrope „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju“ u jugoistočnoj Evropi, a svečani program priređen je i u više gradova u regionu.

(b92)