SUPER HRANA Čudo od namirnice: Nekada je čak bio platežno sredstvo

beli-luk p
Foto: pixabay.com

Navodno su radnici koji su gradili egipatske piramide plažani u luku, a drevni su se Egipćani divili glavici luka

Uprkos suzama koje lijemo dok ga čistimo, luk je jedno od najštovanijih i najukusnijih povrća čije su zdravstvene dobrobiti višestruko dokazane. Luk spada među najstarije povrtarske kulture, a iako se koristi od davnina nije sasvim jasno ko ga je i kada prvi puta kultivisao.

Smatra se kako najverovatnije potiče iz Azije i Bliskog Istoka, a uzgaja se preko 5000 godina što su dokazali njegovi ostaci u brojnim nastambama iz bronzanog doba. U Egiptu se luk već naveliko uzgajao 3000 godina pre nove ere a to je povrće imalo značajnu ulogu u prehrani, kao i simbol obožavanja.

Navodno su se radnici koji su izgađivali egipatske piramide isplaćivali u luku, a drevni su se Egipćani divili glavici luka, verujući kako njeni koncentriči krugovi i sferična forma predstavljaju večni život.

Zbog toga se koristio i kao deo drevnih pogreba – tragovi luka pronađeni su u očnim dupljama faraona Ramzesa IV. Takođe, i Tutankamon je tražio da mu u grobnicu stave luk kako bi se mogao s njime poslužiti u zagrobnom životu. Za razliku od Egipćana, antički  Grci više su koristili luk zbog njegovih zdravstvenih dobrobiti. Verovalo se kako on donosi ravnotežu u krvi, a sportisti su ga konzumirali u velikim količinama. Po uzoru na njih i rimski gladijatori su lukom mazali svoje mišiće kako bi dodatno otvrdnuli.

prodavac
Foto: Reuters

U Srednjem veku luk se definitivno smatrao superhranom, toliko se cenio da su ljudi plaćali stanarinu glavicama luka, a često se  darivao u posebnim prilikama – kao što danas nosimo za poklon vino, čokoladu i kafu. U 16. veku lekari su službeno pripisivali terapiju lukom za lečenje neplodnosti – od toga da se trebao jesti u većim količinama, do saveta ženama da ga trljaju na stomak.

Indijanci su u Americi koristili divlji luk na različite načine, a prvi kultivisani primerak tog povrća doneli su osvajači sa zapada.

Indijanci su od luka pravili sirup, s njime su bojili, lečili. Što ljući, to bolji Vrlo malo kalorija, visok udeo vode te vitamina C, betakaroten, vitamin A, kao i tragovi sumpora te hroma čine ovo povrće izuzetno zdravim. Postoje dokazi da sumporni spojevi koji se nalaze u luku imaju sposobnost razređivanja krvi, sprečavanja nastanka ugrušaka i srčanog udara. Luk ima posebnu dobrobit za žene u menopauzi, jer povećava gustoću kostiju pa smanjuje rizik od osteoporoze i preloma. Nutricionisti ističu da što je ljući luk, to su njegove dobrobiti jače. 

Dokazano je da redovno jedenje luka u malim količinama smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog creva, grla i jajnika.

Iako je najefikasniji ako se jede svež, čak i dinstani luk ima brojne dobrobiti. Ajoeni, jedan od sastojaka luka imaju sposobnost uništavanja malignih stanica i izbacivanja toksičnih spojeva iz organizma.

 

(newsweek.rs/Vesti-info.rs)

Close