STUDIJE POKAZUJU: Česta ejakulacija smanjuje rizik od raka prostate

Foto: Pixabay.com

Uvećana prostata predstavlja jedan od najčešćih zdravstvenih problema muškaraca posle 50. godine života. Ona može da izazove čestu i bolnu potrebu za uriniranjem. Lekari zato sredovečnim muškarcima prepopručuju redovne kontrole.

Međutim, istraživači sa Univerziteta Harvard tvrde da visko nivo seksualne aktivnosti može itekako da utiče na smanjenje rizika od raka prostate.

U sudiji kojom je bilo obuhvaćeno 32.000 muškaraca, čije seksualne navike su posmatrane, naučnici su došli do zaključka da muškarci sa većom učestalošću ejakulacije imaju manje šansi da obole od raka prostate.

„Otkrili smo da muškarci sa većom učestalošću ejakulacije u zrelom dobu imaju manje šanse da im bude dijagnostifikovan kancer prostate. Dugoročno gledano, studija je iznela jake dokaze o korisnoj ulogzi ejakulacije u prevenciji raka prostate“, navodi se u zaključku studije objavljenom u časopis European Urology.

Naučnici su došli do zaključka da muškarci koji ejakuliraju najmanje 21 put tokom mesec dana imaju 33 odsto manje šansi da obole od te opake bolesti.

VESTI-INFO.RS, LAJKUJTE NAS I PRATITE NA FEJSBUKU

(B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close