Mentalno zdravlje – kako prevazići predrasude

digital

Za poboljšanje položaja osoba sa mentalnim poteškoćama i nihovo potpuno uključivanje u zajednicu ključni su reforma sistema zaštite mentalnog zdravlja i edukovanje opšte populacije u cilju prevazilaženja predrasuda prema tim osobama, rečeno je na današnjoj konferenciji Međunarodne mreže pomoći (IAN).

Na konferenciji, organizovanoj povodom sutrašnjeg obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta „Oporavak u zajednici-podrška oporavku osoba sa mentalnim poteškoćama i njihovo potpuno uključivanje u zajednicu“.

Menadžerka tog projekta Tijana Eror je podsetila da je projekat počeo u junu prošle, a završava se u u decembru ove godine.

Prema njenim navodima, osnovni cilj bio je uspostavljanje dnevnog centra za osobe sa problemima mentalnog zdravlja u Beogradu koji je, kako je dodala, počeo sa radom u oktobru prošle godine.

Eror je objasnila da je bilo predviđeno da 100 korisnika kojima je, u okviru tog centra, na raspolaganju ukupno sedam usluga među kojima je, između ostalih i usluga „dropin“.

„To podrazumeva da korisnici dođu u centar gde mogu da organizuju različite aktivnosti i da se druže“, objasnila je Eror i kao ostale usluge navela intervenciju u krizi, kućnu intervenciju, grupe samopomoći, art terapiju, porodično savetovanje, pravno savetovanje kao i različite edukacije za povećanje mogućnosti zaposlenja osoba sa mentalnim poteškoćama.

Kako je rekla, za nepunih godinu dana, do sada je u centru te usluge koristilo 122 korisnika.

„Ono što dalje planiramo to je da iskustva implementacije usluga prenesemo drugim pružaocima usluga u Srbiji, konkretno našim saradnicima na projektu sa kojima smo već sarađivali tako što smo im pružali edukacije koje su vodili predstavnici Međunarodne mreže za saradnju u mentalnom zdravlju“, istakla je Eror.

Predstavnici te organizacije su do sada održali dva trodnevna treninga za profesionalce i korisnike, rekla je ona i najavila da će naredne nedelje biti održan još jedan, poslednji, takođe trodnevni trening, koji će pored profesionalaca i korisnika, uključiti i članove porodice.

Eror je najavila da su u planu evaluacija usluga koje se realizuju u okviru IAN dnevnog centra i pisanje priručnika za njihovu realizaciju koji će biti dostupan profesionalcima, sa ciljem da se uspostavljene usluge primenjuju u što većem broju ustanova i drugih centara.

„Cilj nam je da omogućimo što veću socijalnu inkluziju osoba sa mentalnim problemima i prevenciju institucionalizacije“, naglasila je Eror.

Predstavnica Delegacije EU u Srbiji Ana Milenić rekla je da projekat finansira delegacija EU u okviru šireg programa „Otvoreni zagrljaj“ u koji je, kako je istakla, EU uložila 2,5 miliona evra.

Istakavši da je kroz taj celokupan program podržano 19 projekata koji se realizuju širom Srbije, ona je dodala da se očekuje otvaranje 19 novih usluga u zajednici koji će pomoći osobama sa mentalnim poteškoćama.

(b92.net)