Medicina pretrpela radikalne izmene: Naučnici otkrili novi ljudski organ (VIDEO)

novi-organ
Foto: Youtube

Naučnici su klasifikovali novi ljudski organ u digestivnom traktku po imenu mezenterijum. Uprkos tome da znamo sve o njegovoj strukturi, i dalje nije poznato koja je njegova funkcija

Naučnici su klasifikovali novi ljudski organ u digestivnom traktku po imenu mezenterijum. Uprkos tome da znamo sve o njegovoj strukturi, i dalje nije poznato koja je njegova funkcija.
Dugo se verovalo da mezenterijum predstavlja složenu strukturu iz delova, koja omogućava da nervi i krvni sudovi dođu do crevnih ćelija i sistem drže ‘na mestu’. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da je reč o jednom, kontinuiranom organu.

Zahvaljujući novim istraživanjima medicinski udžbenici će pretrpeti izmene, a mezenterijum napokon dobija status organa, piše „sciencealert.com“.
Ovo otkriće ne menja naše shvatanje strukture ljudskog tela, ali će imenovanjem novog organa cela oblast u medicini doživeti promenu koja bi lekarima mogla da pomogne u boljem razumevanju ljudskog organizma i lečenju određenih bolesti.
Pred lekarima i studentima medicine nalazi se veliki zadatak: pronaći funkciju novog organa i otkriti koju ulogu ima kada je reč o bolestima abdomena.

 

(novosti.rs/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close