JEDVA PREŽIVELA ŠLOG: Doktori iz „Svetog Save“ spasli život studentkinji koja je došla sa ovim simptomima…

sveti-sava
Foto: Novosti.rs

Studentkinji iz Beograda (19) koja je došla sa simptomima moždanog udara lekari u poslednji čas uspeli da stabilizuju zdravstveno stanje

DOKTORI Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ pretprošle noći spasli su jedan mladi život. Studentkinji iz Beograda (19) koja je došla sa simptomima moždanog udara u poslednji čas uspeli su da stabilizuju zdravstveno stanje. Osim što se radi o mladoj osobi, što je vrlo retko kod ovog problema, za lekare je bilo šokantno to što je u pitanju bila potpuno zdrava devojka.

Mlada Beograđanka u bolnicu „Sveti Sava“ došla je sa simptomima koji su jasno ukazivali da se radi o šlogu – slabost desne ruke i noge i otežan govor. Ono što je, međutim, doktorima komplikovalo intervenciju je što je stigla u poslednjem času, odnosno šest sati nakon što je moždani udar nastupio, što je gornja granica za reagovanje.

– Dobro je da je odmah došla u našu ustanovu, gde smo imali spremnu ekipu koja je mogla brzo da reaguje – objašnjava za „Novosti“ dr Milan Savić, direktor bolnice „Sveti Sava“. – Hitno smo uradili dijagnostiku i konstatovali da ima tromb u srednjoj moždanoj arteriji i da njeno stanje nije nimalo bezazleno.

Posebnim stentovima, pomoću katetera, lekari su devojci izvadili više trombova koji su se nalazili u začepljenoj arteriji. Njeno stanje se, kažu nam lekari, ubrzo stabilizovalo.

– Slabost ruke i noge je otklonjena, a i govor joj je normalizovan – objasnio nam je dr Savić. – Još se nalazi na specijalnom postoperativnom tretmanu, ali njeno zdravstveno stanje je dobro. Verujemo da će proći bez ikakvih posledica.

Ono što ovu devojku sada čeka su detaljne analize. Najbitnije je da se utvrdi usled čega je došlo do šloga kod tako mlade, zdrave osobe.

LOŠE NAVIKE POVEĆAVAJU RIZIK

MOŽDANI udar godišnje se registruje kod 25.000 – 30.000 građana, što je duplo više nego broj obolelih od infarkta srca. Da je problem „izmakao kontroli“ ukazuje i podatak da je moždani udar sve učestaliji među populacijom mlađom od 40 godina.Loše životne navike doprinele su da ovaj problem bude praktično uzrok vodećih bolesti od kojih se danas trećina pacijenata medikamentozno leči, trećina građana ostaju trajni invalidi, dok se trećina moždanih udara završi smrću.

 

PRIMENjUJU SVETSKE STANDARDE MOŽDANI udar se u Specijalnoj bolnici „Sveti Sava“ vrlo uspešno leči, tvrdi direktor ove klinike.
– U našoj ustanovi rade izuzetno obučeni kadrovi – od medicinskih tehničara do lekara – kaže dr Milan Savić.
– U pogledu lečenja ne zaostajemo za svetskim standardima.

(novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close