Institut za javno zdravlje ALARMANTNO: Stiže novi udar gripa

grip
Foto: Novosti.rs

U poslednjoj nedelji registrovano 26.275 pacijenata sa influencom, više nego sedmicu ranije. Pola miliona već bolovalo. Pojačavaju se opšta medicina i pedijatrija

SAMO za nedelju dana, od 2. do 8. januara, u Srbiji je, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ zvanično registrovano 26.275 obolelih od gripa! To je 1,3 puta više nego što je registrovano nedelju dana ranije. U evidenciju su, međutim, „ušli“ samo oni koji su potražili medicinsku pomoć, a epidemiolozi procenjuju da bi stvarni broj obolelih mogao da bude i do sedam puta veći.

Prema toj računici, premašili smo, izgleda, i to znatno, cifru od pola miliona obolelih od početka sezone, jer su dosad zvanično evidentirane 96.734 gripozne osobe. U epidemijama sezonskog gripa bude zaraženo između pet i 15 odsto stanovništva, što je za Srbiju sa 7,2 miliona stanovnika od 360.000 do 1.080.000 zaraženih, a sad smo, kažu epidemiolozi, negde na polovini epidemije.

Broj zaraženih od početka sezone je veći nego prošle godine, a na teritoriji Vojvodine prijavljeno je pet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.

Ako se obistine procene epidemiologa, čeka nas novi nalet virusa, jer je tokom praznika njegovo širenje, ipak, usporeno, s obzirom na to da se nije radilo, niti išlo u školu.

– Zdravstveni sistem priprema se za eventualni novi nalet obolevanja – kaže za „Novosti“ dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula i koordinator Ministarstva zdravlja za sve beogradske domove zdravlja. – Svim domovima zdravlja i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć naloženo je da od danas pojačaju službe, posebno na opštoj medicini i pedijatriji, odnosno u predškolskim i školskim ambulantama, i to za 40 odsto. Ako je potrebno, svi lekari iz tih službi koji su na godišnjim odmorima moraće da se vrate da bi se izbegle situacije koje smo imali pred praznike, da jedan lekar u smeni ima i po 60-80 pacijenata. Narednih dana očekujemo veći broj obolelih i moramo da se spremimo.

Iako se maksimum obolevanja od gripa u Srbiji uglavnom registruje u februaru i martu, ove sezone je grip poranio, pa bi virus mogao i duže da „trese“ nego obično. U cirkulaciji su dva virusa gripa A(H3) i influenca tip B, ali je virus A mnogo češći. To potvrđuju i testovi u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, koji se rade na brisevima obolelih. Grip se u Srbiji i geografski prilično raširio i dosad je potvrđen u 19 od ukupno 29 regiona.

Doktori upozoravaju da su simptomi gripa ove sezone izraženiji nego obično, da se pacijenti uglavnom žale da se osećaju „kao da ih je voz pregazio“.

– Grip sada daje mnogo češće komplikacije na donjim disajnim organima: bronhijama i plućima – kaže za „Novosti“ dr Nevenka Dimitrijević, izabrani lekar u Domu zdravlja Voždovac. – Kod dece brže prolazi, ali kod odraslih dugo traje i izraženiji su visoka temperatura i suvi kašalj. Komplikacije se najčešće javljaju desetak dana posle gripa, i oboleli ih uglavnom i ne prepoznaju, ali se ispostavi da je grip otvorio put slabljenjem organizma i da se onda samo nadovezala bakterijska infekcija.

Dr Dimitrijević kaže da zbog mogućih komlikacija grip obavezno treba odležati, uzimati antipiretike, što više čajeva, voća i povrća. Za razliku od prehlade koja je uglavnom bezazlena i prolazi za pet do sedam dana, grip može da traje i duže od 10 dana, a iscrpljenost i suv kašalj mogu da traju i po mesec dana.

 

BEOGRAD: SAMO GRIP U PORASTU

BROJ Beograđana obolelih od akutnih respiratornih infekcija u prošloj nedelji je prepolovljen, dok je sa simptomima gripa tri odsto više pacijenata.

Za razliku od poslednje nedelje decembra kada su na udaru bila deca, u prvoj sedmici nove godine, u čekaonicama je bilo najviše pacijenata uzrasta od 20 do 64 godine. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, od akutnih respiratornih infekcija je, od 2. do 8. januara, obolelo 14.660 građana, od kojih je 2.714 njih sa dijagnozom gripa.

Kako navode epidemiolozi u GZZJ, ukupan broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija je smanjen za 50 procenata, odnosno sa 31.029 na 14.660.

– Manje je i obolelih među decom uzrasta od jedne do četiri godine – navode u GZZJ.

 

(B. B.Novosti.rs/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close