Da li su potrebne etikete upozorenja na slatkišima?

secer

„Šećer najopasnija droga svih vremena“

Kao cigarete, i gazirana pića trebalo bi da imaju etikete sa upozorenjem da je šećer veoma adiktivan i opasan, smatra Pol van der Velpen, šef zdravstvene službe u Amsterdamu.

Iako je upotreba kanabisa u holandskoj prestonici legalna, Van der Velpen želi strožu kontrolu šećera.

“Kao alkohol i duvan, i šećer je droga. Tu je važna uloga vlade. Treba da se obeshrabri upotreba šećera. Korisnici bi trebalo da budu upozoreni na opasnosti njegove upotrebe”, napisao je on na sajtu svoje institucije.

 “Možda ovo deluje preterano i nategnuto, ali šećer je najopasnija droga svih vremena, a i dalje može lako da se nabavi bilo gde”, dodao je Van der Velpen.

On je ukazao na brojna istraživanja u kojima se tvrdi da šećer, za razliku od masti i druge hrane, utiče na apetit, stvarajući nazasitu žeđ za daljom konzumacijom, što, kako navodi, prehrambena industrija koristi kako bi povećala konzumiranje svojih proizvoda.

“Ko konzumira šećer želi ga sve više i više, čak i kad više nije gladan. Dajte nekom jaja i prestaće da jede za neko vreme. Dajte mu kolače i ješće ih dok ga stomak ne zaboli”, kaže Van der Velpen.

“Šećer je, u stvari, oblik zavisnosti. Teško je osloboditi se žudnje za slatkim, što je slučaj i sa cigaretama. Dijete deluju samo privremeno. Bolje je lečenje zavisnosti”, ističe on.

Van der Velpen želi porez na šećer i zakonska ograničenja količine koja se može dodati u obrađenu hranu. Takođe, on traži i etikete sa upozorenjima na slatkišima i gaziranim pićima na kojima piše da je “šećer adiktivan i loš za zdravlje”.

“Zdravstveno osiguranje trebalo bi da plaća lečenje zavisnosti gojaznih pacijenata. U školama bi trebalo zabraniti prodaju šećera i gaziranih pića. Proizvođače energetskih pića koja ‘pucaju’ od šećera treba tužiti zbog pogrešne reklame, i tako dalje”, ističe Van der Velpen.

Broj gojaznih u Holandiji udvostručio se u poslednje dve decenije, što znači da je više od polovine odraslih Holanđana i jedno od sedmoro dece prekomerne težine.
Holandija je poznata po kroketima prženim u dubokom ulju.

(blic.rs)