Evo kako na najbolji način možete nadomestiti nedostatak zuba!?

zubi
foto: Thinkstock

Nažalost, 64 odsto odraslih ima nedostatak jednog ili više zuba, a 18 odsto nema nijedan zub. Razlozi za „krezubost“, koja zvuči baš tako kao što izgleda, mogu biti genetski, prouzrokovani nepravilnom higijenom ali najčešće nemarnošću.

S obzirom da se o ovom problemu, koji je veoma delikatan, retko govori i činjenicom da nam dentalna higijena nije zdravstveni prioritet, rešenje postoji u edukaciji i uvođenju promena u ličnoj higijeni, ishrani i načinu života.

Iako možda ne primećujete, ali gubitak samo jednog zuba može značajno otežati govor i dovesti do blagih estetkih promena na licu. Ukoliko postoji nedostatak više zuba, govor može biti potpuno otežan, a estetske posledice su očigledne i lice može sasvim izgubiti svoj oblik. Starije osobe koje su izgubile sve zube imaju otežan govor, otežano žvakanje a lice im je sasvim deformisano. Njihove usne i obrazi gube oslonac u zubima, pa „upalo lice“ dobija starački izgled, a koža zbog gubitka elastičnosti dobija sve više dubokih bora koje ni po čemu ne ublažuju ostareli izgled, naprotiv.

Genetske predispozicije kod nekog procenta ljudi dovode do nedostatka pojedinih zuba, najčešće lateralnih sekutića, dvojki, i pretkutnjaka. Ovaj nedostatak se uočava već u ranoj mladosti kada je i najbolje vreme da se adekvatnim ortodontskim pomeranjem dođe do rešenja sa odličnim rezultatom.

Za celokupno zdravlje zuba, i pravilan raspored ima važnu ulogu. Kada su zubi nepravilno postavljeni u zubnom nizu, održavanje higijene na pravilan način je onemogućeno. Tada se najčešće javljaju oboljenja kao što su karijes i paradontopatija. U tom slučaju, češće posete stomatologu od najvažnijeg značaja za očuvanje zdravlja zuba.

U pojedinim slučajevima gubitak zuba se mora nadoknaditi odgovarajućom zamenom. Ukoliko se odmah pristupi izradi zamene, ne postoji vreme da se osoba navikne na nedostatak zuba kada estetske promene nisu toliko očigledne. To je i najčešći razlog nedostatka zuba – navika. Međutim, posledice mogu biti opasne. Dolazi do pomeranja zuba, isplivavanja ka praznom prostoru i naginjanja, može doći do gubitka kosti u bezubom prostoru. Svaka od ovih posledica kasnije otežava terapiju nedostatka zuba.

Ukoliko se nedostatak zuba ne tretira i ne postavi se adekvatna zamena, posledice mogu biti negativne i po gastrointestinalni trakt. Nedovoljno sažvakana hrana nije dovoljno samlevena i takva odlazi u želudac gde nastavlja da se otežano razlaže. Jedna od posledica toga je i hronična gorušica.

Danas, savremena stomatologija ima niz rešenja za problem nedostatka zuba. Krunice, mostovi i proteze su protetske nadoknade. One koriste postojeće zube kao nosače, pa u rešenje ulazi i blago brušenje okolnih zuba.

Sa druge strane, dijamant moderne stomatologije su implantati koji su biološki najprihvatljivije rešenje. Nasuprot verovanju, za postavljanje implantata nisu vam potrebne stotine hiljada dinara, cene su sve pristupačnije otkako je postavljanje implantata postalo rutinska intervencija, nalik vađenju zuba. Materijali su čvrsti i trajni, a estetika dovedena do savršenstva.

Mitovi koji govore da telo može na neki način da odbaci implantat nisu istina, stoga ne postoji nijedan razlog za strah. Telo neće odbaciti novi zub jer ne postoji nijedan razlog za to. Počevši od materijala do načina postavljanja, telo može samo biti zahvalno jer je problem koji može dovesti do ozbiljnih posledica rešen. Intervencije su sve bezbolnije i sigurnije, a cene prihvatljivije.

Pitamo vas – Da li imate sve zube?

(Dr Nikola Bakiš/b92.net)