Crna čokolada najzdraviji slatkiš

crna-cokolada

Iako se uživanje u čokoladi povezuje s nezdravim načinom ishrane, čokolada je nakon voća najzdraviji slatkiš, ali samo kada se odabere prava.

– Pod zdravom čokoladom ne misli se na onu mlečnu punu šećera, mleka u prahu i maksimalno 40 odsto kakaoa, već na crnu čokoladu sa manjim sadržajem šećera, sa minimalno 70 odsto kakaoa – kaže Jasmina Mitrevska, doktorand prehrambene tehnologije.

Zdrava čokolada sadrži visok procenat kakaoa i upravo u tome leži izvor njene energije. A dobrobiti kakaoa su velike jer, između ostalog, štiti od srčanih bolesti i šloga, i to tako što snižava krvni pritisak.

Cokolada

Masnoće iz crne čokolade ne podižu holesterol. Crna čokolada sadrži dosta oleinske kiseline, koja pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja i podstiče antioksidantnu aktivnost.

– Ma koliko zvučalo iznenađujuće, crna čokolada pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi, što utiče ne samo na regulaciju apetita već i na sprečavanje dijabetesa. A uz to poboljšava funkcionisanje mozga, pa nije čudo što đaci i studenti instinktivno posežu za čokoladom – objašnjava Mitrevska.

Crna čokolada povećava prag osetljivosti na bol, povoljno deluje na PMS simptome i smanjuje rizik od raka debelog creva. Pored pravog izbora čokolade, potrebno je pronaći i pravu meru.
Da bi se postigle sve dobrobiti koje ona nudi, ne treba da pojedete tablu crne čokolade svakog dana. Jedna ili dve kockice dnevno sasvim su dovoljne.

(blic.rs)