Anatomija: Otkriven novi deo ljudskog tela?

anatomija

Ne možete ni da vidite ni da dodirnete, ali on igra ključnu ulogu u razumevanju neuroloških bolesti i imuniteta, smatraju naučnici.

Istraživači Medicinskog Univerziteta u Virdžiniji otkrili su dugo skriveni sistem krvnih sudova koji nazivaju centralnim nervnim sistemom limfnih krvnih sudova. Ovi novootrkiveni krvni sudovi sprovode limfnu tečnost od mozga do okolnih limfnih čvorova.

 Otkriće, koje je objavljeno u časopisu Nature, uzdrmalo je naučne krugove. Istraživački tim koji je predvodio Antoan Love prvo je ispitivao moždano tkivo miševa, kod kojih je uočen sličan obrazac onom koji postoji u imunim ćelijama. Potom je tkivo testirano kako bi se ispitalo da li u njemu postoje limfne ćelije, a rezultat je bio iznenađujuć – pozitivan. Ove ćelije se, takođe, nalaze i u ljudskom moždanom tkivu.

Kada u našem organizmu dođe do zapaljenja, molekuli i patogeni sprovode se do limfnih ćelija, gde se imune ćelije aktiviraju da bi nastavile borbu s bolešću ili upalom.

Ovi krvni sudovi pronađeni su u duralnim sinusima, koji sprovode krv od mozga do vratnih vena. Nalaze se u blizini većih krvnih sudova, pa su iz toga razloga manje uočljivi.

Kako bismo što bolje razumeli funkcije novootrkivenih ćelija, neophodno je da ih detaljnije proučimo, jer se mozak kod miševa i ljudi znatno razlikuje. Ipak, sama činjenica da nervni sistem limfnih krvnih sudova postoji otvara nova pitanja o potencijalnim terapijama i lečenju bolesti poput multipleskleroze i Alchajmerove bolesti, odnosno stanja kao što je autizam.

(nationalgeographic.rs)